Свет

АМЕРИЧКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ИЗДАЛЕ АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ: Могуће да Русија планира напад на САД

Постоје обавештајни подаци од стране америчке обавештајних служби да Русија разматра о сајбер нападу на Сједињене Америчке Државе. Експерти указују на то да Русија има велике сајбер капацитете али да, у овом тренутку, када ратују у Украјини, не могу себи да приуште сајбер рат са Америком.

Сајбер рат са Русијом је увек могућа алтернатива и постоји шанса да ће Владимир Путин своје обавештајне агенције усмерити ка томе да изврше сајбер напад на америчке критичне инфраструктуре и комунална предузећа, преноси CNN.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поставља се питање да ли Владимир Путин може да ризикује потпуни сајбер рат са Сједињеним Америчким Држава које по извештају CNN-а имају велике капацитете које би могле да надмаше руски арсенал и да јој нанесу велико инфраструктурно оштећење.

Приватни сектор у САД-у има кључну улогу у сајбер капацитетима и америчка влада покушава да у све већој мери сарађује са приватним сектором у циљу развијања све већег сајбер капацитета.

Постоји оправдана сумња од стране САД-а да Русија жели да се освети за санкције које су јој наметнуте. Сједињене Америчке Државе правдају овакве сумње тиме да су обавештајне агенције утврдиле да је Русија путем својим обавештајних агенција наводно утицала на америчке изборе 2016. године и 2020. године. За велику светску сила као што је Русија је јако важно да покаже своје моћ, у овом случају то је сајбер моћ, преноси CNN.

Америчка обавештајна заједница је упозорила да Русија развија своје сајбер капацитете који могу да наштете подводне каблове и индустријски контролне системе и тиме показују да развијају своје способности које могу да наруше инфраструктуре других држава, преноси Office of the Director of  National Intelligence.

Сајбер рат, као и традиционал рат пуно кошта и сваки сајбер напад може да очекује одмазду. Русија има сајбер капацитете које могу да нашкоде америчким фирмама али САД исто тако могу да нашкоде руским фирмама. Сједињене Америчке Државе верују да Русија то себи не може да приушти у овом тренутку.

Извор: ББЦ/srbijadanas.com