Свет

БАЈДЕН ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Саудијска Арабија и Кина праве уговор који ће жестоко ослабити Америку

Фото: Јутјуб

Саудијска Арабија већ дуго има лоше односе са САД.

Саудијска Арабија је у активним преговорима са Пекингом, о продаји дела своје нафте Кини у јуанима, рекли су људи упознати са овим питањем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је потез који би умањио доминацију америчког долара на глобалном тржишту нафте и означио још један помак једног од највећих светских извозника нафте – према Азији.

Преговори са Кином, о нафтним уговорима по цени у јуанима, трајали су шест година, али су се ове године убрзали јер су Саудијци постали све незадовољнији – деценијама старим – безбедносним обавезама САД у одбрани краљевства, кажу извори.

Саудијци су, наиме, љути због недостатка подршке Сједињених Држава за њихову интервенцију у грађанском рату у Јемену и због покушаја Бајденове администрације да постигне споразум са Ираном око његовог нуклеарног програма.

Саудијски званичници рекли су да су „шокирани наглим америчким повлачењем из Авганистана прошле године“. С друге стране, Кина купује више од 25 одсто нафте коју Саудијска Арабија извози.

Ако се цене у јуанима, та продаја би побољшала положај кинеске валуте. Саудијци такође разматрају укључивање фјучерс уговора у јуанима, познатих као петројуан (petroyuan) – у модел цена саудијске Арамцо нафте, познате као  Saudi Arabian Oil Co.

Ово би био значајан помак за Саудијску Арабију, да цени чак и неки обим од својих отприлике 6,2 милиона барела дневног извоза сирове нафте – у било чему, осим у доларима. Већина глобалне продаје нафте – око 80% – обавља се у доларима, а Саудијци тргују нафтом искључиво у доларима од 1974. године, у договору са Никсоновом администрацијом.

Тај план је укључивао безбедносне гаранције за краљевство. Кина је увела уговоре о нафти по цени у јуанима 2018, као део својих напора да своју валуту учини конкурентнијом широм света, али, ипак, нису умањили доминацију долара на тржишту нафте, преноси WSJ.

Последњих година, Кина је помогла Саудијској Арабији да изгради сопствене балистичке ракете, консултовала се о нуклеарном програму и почела да улаже у пројекте као што је Неом, нови футуристички град. Саудијска Арабија је позвала кинеског председника Си Ђинпинга у посету касније ове године.

У међувремену, саудијски односи са САД су се погоршали под вођством председника Бајдена.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс