Свет

БАЈДЕН НЕ ЗНА ШТА ГА ЈЕ СНАШЛО: Савезници окренули леђа САД, огромне последице након увођења санкција Русији

До пре рата и Бин Салман и Бин Зајед молили су Бајдена да разговарају с њим, а данас не желе да му се јаве на телефон

У потрази за алтернативним путем за увоз нафте и гаса, након што је у потпуности обуставио куповину руске нафте на тржишту, након што није успео да добије пожељне резултате и јемства од председника Венезуеле, Николаса Мадуре, до пре неколико дана највећег непријатеља САД-а, амерички председник Џо Бајден сада покушава са својим највећим савезницима у земљама Залива, као што је Саудијска Арабија и УАЕ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, Џо Бајден је и ту, што није очекивао, наишао на зид. Наиме, како пише амерички Wall Street Journal, Бајден није успео у свом покушају да телефонски разговара са саудијским престолонаследником принцом Мохамедом бин Салманом и престолонаследником Абу Дабија и владаром УАЕ, шеиком Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном, јер ниједан није желео да му се јави.

Wall Street Journal, цитирајући високе америчке и саудијске званичнике, пишу да је сврха позива била расправа о питањима пружања међународне подршке Украјини и контролисања растућих цена бензина у свету. Лист је истакао да су у последње време сведоци лоших односа између Бајдена и Саудијске Арабије, те додао да Саудијска Арабија од Бајденове администрације тражи већу помоћ у Јемену, већу подршку у вези с Ираном и мешање у тужбе против Саудијаца у САД-у због убиства новинара Јамала Касхогија 2018. године.

Wall Street Journal наводи да одбијање Бин Салмана и Бин Заједа да приме Бајденов позив изражава њихово незадовољство размером подршке Вашингтона рату у Јемену, као и њихово незадовољство преговорима у Бечу и могућим оживљавањем нуклеарног споразума с Ираном који је све ближе потписивању, што Саудијска Арабија, уз Израел, по сваку цену жели да спречи. Принца Бин Салмана је наљутило што Катар јача своју улогу у посредовању између Вашингтона и Техерана и олакшава директне разговоре између њих.

Лист цитира високог америчког званичника да су се обе стране сложиле да морају сести за сто и разговарати директно, без посредника, али највећи проблем је губитак поверења једне у друге. Владимир Путин, ратом у Украјини, успео је да променити политичку реторику и односе. До пре рата и Бин Салман и Бин Зајед молили су Бајдена да разговарају с њим, а данас не желе да му се јаве на телефон.

Извор: srbijadanas.com/Večernji.hr