Свет

Бивши аналитичар ЦИА: Путину треба још 10 дана

Оружане снаге Руске Федерације су далеко најефикаснија војска на свету. Ово је изјавио бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон.

Према његовом мишљењу, већина западних војних аналитичара, због своје политичке пристрасности, суштински погрешно процењује деловање руских јединица, које учествују у специјалној операцији демилитаризације и денацификације Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ради веће јасноће, он предлаже да се анализирају дејства руске војске у Украјини, кроз призму војне операције САД у Ираку, 2003. године.

Експерт истиче да, према проценама западних медија, у операцији у Украјини учествује 150.000 руских војника и до 40.000 војника армија ДНР и ЛНР.

Њима се супротставља више од 250 хиљада војника украјинске војске, више од 50 хиљада војника Националне гарде, у чијем саставу су и националистички батаљони, као и више од 50 хиљада запослених у Државној граничној служби Украјине.

Истовремено, многе јединице украјинске војске и Националне гарде имају борбено искуство, обучене су по стандардима НАТО-а и добиле су велику количину западног наоружања.

Војни успеси

Према аналитичару, за само недељу дана, Оружане снаге РФ су успеле да заузму област, која се може упоредити са подручјем Велике Британије, стигавши до Кијева, трећег дана.

За то време Русија је извршила циљане ударе на војну инфраструктуру Оружаних снага Украјине, уништавајући складишта муниције, командна места, центре везе, војне аеродроме и објекте противваздушне одбране.

„Русија се суочава са добро опремљеном украјинском војском са компетентним ваздухопловством, системима противваздушне одбране, оклопним возилима и артиљеријом.

Русија је брзо демонтирала системе ваздушне и противваздушне одбране и створила озбиљне прекиде у украјинским комуникационим линијама“, пише Џонсон.

Лари Џонсон сматра да је руска војска, која делује у више праваца одједном на тешком терену са много река и озбиљним противљењем Оружаних снага Украјине, постигла значајнији успех од савезничких снага, које су деловале против ирачке војске 2003. године.

„САД су суочене са разочараном, дезорганизованом ирачком војском, лишеном ваздушног покривања, артиљерије и добро координисаних оклопних јединица“, наглашава експерт.

Хуманитарни аспект

Џонсон је сигуран да многи западни аналитичари праве озбиљну грешку, сматрајући слабошћу жељу руских трупа, да минимизирају могуће цивилне жртве.

Он је сигуран да, ако би руска војска деловала у Украјини на исти начин као што су Американци деловали у Ираку и Авганистану – без обзира на „колатералне губитке“ – онда би руске трупе, већ могле да заврше војну фазу операције.

„Реалност је да је Русија за 19 дана окупирала више територије и поразила украјинску војну силу, која је далеко супериорнија од свега што су Ирачани поставили против Сједињених Држава 2003.

Требало је више од 26 дана да Сједињене Државе постигну упоредиве резултате.

Верујем да западни војни аналитичари, који су заузети умањивањем ефикасности руских оружаних снага праве озбиљну грешку“, закључује аналитичар.

Истовремено, он наглашава да су тврдње, које су се појавиле у западној штампи о могућој употреби хемијског оружја, од стране руских трупа, као и информације о минирању тог подручја, „чиста глупост“.

Он објашњава да се ове методе користе у одбрани, када је потребно успорити напредовање непријатељске војске.

Очигледно, такве акције нису нимало корисне Москви али су веома корисне Кијеву, чије трупе приликом повлачења дижу у ваздух мостове и путеве, покушавајући да успоре напредовање руских јединица.

„Ако се хемијско оружје појави на бојном пољу у Украјини, врло је вероватно да је ово последња очајничка мера опкољене украјинске војске.

Верујем да ће наредних десет дана означити крај способности украјинске војске, да представља ефективну претњу напредовању Русије и стварној контроли над Украјином“, закључио је експерт.

 

 

 

 

 

 

Извор: Борба.Инфо

 

Ознаке