Свет

БИВШИ ШЕФ ЦИА О ПУТИНУ: Његово понашање се променило, можемо само да се надамо да…

Амерички шпијун и генерал у пензији Џејмс Клапер, који је надзирао ЦИА, ФБИ и НСА-у и био је један од главних саветника бившег америчког председника Барака Обаме, донео је закључке какав би обавештајни рад могао да се одвија како би се утврдило понашање и размишљање руског председника Владимира Путина.

– Путин је у великој мери изолован, посебно у последње две године откако траје пандемија, а уз то је чињеница да има врло мало људи који му имају приступ. То отежава прикупљање обавештајних података којима се може веровати, тако да се пуно чита о томе што он ради и говори јавно – рекао је у емисији ББЦ-јевог Радија 4.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је учинио пуно ствари које нису у складу са његовим „традиционалним, затвореним, хладним, прагматичним и механичким понашањем“, каже Клапер.

На питање да ли је Путин рационалан, Клапер одговара да се нада да “ако имате посла са шефом државе који има прст на дугмету за највећи нуклеарни арсенал на свету, да размишља рационално“.

– Знам да су се његово понашање и држање променили у односу на раније – рекао је.

– Плаћамо ли цену за грешке направљене у прошлости, не делујемо када су се прешле границе када је Крим анексиран или када је коришћено хемијско оружје у Сирији? Садашњи амерички председник Бајден био је потпредседник за време тих догађаја и проживео је све то, што би довело до тога да је своје јавне изјаве ублажио и био врло одмерен – каже Клапер.

Извор: Индекс.хр

Ознаке