Регион

БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ЧЕКА ИСТА СУДБИНА КАО И УКРАЈИНУ? Стигло упозорење!

Руски амбасадор Игор Калабухов је у четвртак рекао да би се Босна и Херцеговина могла суочити са истом судбином као и Украјина ако земља одлучи да се придружи НАТО-у.

Игор Калабухов је то рекао током интервјуа за телевизију ФТВ у четвртак. Он је напоменуо да је земља слободна да се придружи 30-чланом савезу, али да ће Москва одговорити, пренео је Еурацтив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако (Босна и Херцеговина) одлучи да буде чланица било ког савеза, то је унутрашња ствар. Наш одговор је друга ствар. Пример Украјине показује шта очекујемо. Ако буде било какве претње, ми ц́емо одговорити – рекао је он, преноси Fox News.

Калабухов је оптужио Запад да изазива поделе и тензије тврдећи да Русија припрема „план“.

– Немамо никакве планове. Одговорићемо анализирајући стратешку и геополитичку ситуацију – рекао је амбасадор. Чланство у НАТО-у није реалност за БиХ с обзиром на тренутни недостатак консензуса по том питању у земљи, додао је он.

Москва се жестоко противила проширењу НАТО-а, посебно са државама са којима дели границе. Дан након што је започет рат у Украјини, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова издала је упозорење Финској и Шведској.

– Финска и Шведска не би требало да заснивају своју безбедност на штети безбедности других земаља и њихово приступање НАТО-у може имати штетне последице и суочити се са неким војним и политичким последицама – рекла је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com