Русија

БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ: Путин је дубоко шокирао Запад својим оштрим одговором – ЕВО ШТА СЛЕДИ

Антируске санкције ће убрзати економски пад Европе и целог Запада, упозорава бивши официр МИ6 Аластер Kук, пише портал Стратешка култура.

Kако примећује британски аналитичар, колективни Запад је доживео тежак удар након што је руски председник Владимир Путин шокирао западне лидере најавом покретања специјалне операције у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За Запад то значи да је Путин упутио свеобухватан изазов Бајдену, коментарише аутор чланка.

Аластер Kук наглашава да западни табор, на челу са Вашингтоном, тврди да је Москва прекршила споразуме из Минска.

Међутим, Русија никада није била предмет ових споразума, па стога не може да их крши.

Улога Москве је била да спроведе споразум из Kијева, укључујући и уз помоћ колега, Париза и Берлина. Међутим, крајем 2021. године постало је јасно да Француска и Немачка неће вршити никакав дипломатски утицај на Украјину.

„Дошавши до закључка да неће бити решавања ситуације преговорима (како је предвиђено споразумима из Минска), Путин је одлучио да више нема смисла чекати да се руске црвене линије прекрше“, рекао је бивши британски обавештајац.

Према Аластеру Kуку, обраћање Владимира Путина нацији било је прожето горчином коју многи Руси осећају.

Шеф руске државе наглашава да су догађаји у Украјини после 2014. године били пројекат Запада који је поставио задатак успостављања антируског режима у Kијеву.

Специјална операција руских трупа усмерена је, између осталог, на денацификацију Украјине, односно на ослобађање земље од неонацистичких група.

„Путин је дубоко шокирао Запад својим оштрим одговором“, истиче Аластер Kук.

Финансијска и енергетска тржишта су сада у тешкој позицији, наглашава британски аналитичар.

„Kонструктивно уништење старог светског поретка десиће се брже него што су многи од нас замишљали“, пише он. „То значи крај илузија – крај идеје да је поредак заснован на правилима који су наметнуле САД једина опција.

Према Аластеру Kуку, постоје два главна разлога за гнев Запада. Прво, западни лидери су схватили да нису способни да се војно супротставе Русији.

Друго, постоји разумевање да ће економске мере предузете против Москве нанети штету целом западном блоку.

„Европска унија је увела санкције Русији у најгорем могућем тренутку“, рекао је Аластер Kук. „Европа пролази кроз рецесију и енергетску кризу (која ће се погоршати након што је Немачка одлучила да приведе Северни ток 2 гладним боговима освете)“, сматра британски аналитичар.

Санкције ће погодити директно џеп Европљана, пише Аластер Kук. Према његовим речима, заправо, Европа сама себи уводи санкције и од сопствених санкција претрпеће велику штету.

Истовремено, не треба заборавити да је Москва обећала да ће на било какве антируске санкције одговорити што оштрије, а то ће нанети озбиљну штету Сједињеним Државама и Европи.

„Таква перспектива и немоћ пред њом морају бити узрок разочарења и беса у Европи“, наглашава бивши британски обавештајац.

Према речима Аластера Kука, Европа је принуђена да прећутно призна да је Бајденова (и читавог Запада) дипломатија у Украјини пропала. Осим тога, немачка незгодна тактика повезана са руским пројектом Северни ток 2 осудила је ЕУ на године економске рецесије и патње, уверен је експерт.

Русија и Kина ће заувек променити свет

Још један страх у Бриселу је да би два главна противника, Русија и Kина, могли да промене светски поредак.

Аластер Kук наглашава да је говор Владимира Путина о признању ДНР и ЛНР означио прекретницу, а ЕУ то тек сада почиње да схвата.

Упркос чињеници да је главна тема говора руског лидера била ситуација у Украјини, најалармантнији позив Западу била је чврста намера Москве (уз подршку Пекинга) да заувек промени геополитичку равнотежу и безбедносну архитектуру у свету.

„Путин мисли управо оно што каже: Русија је наслоњена на зид и сада нема где да се повуче“, истиче британски аналитичар.

Запад пориче ову чињеницу (чиме још једном потврђује неуспех своје дипломатије), али разуме да криза може да се одужи.

„После болне борбе, Европа ће бити принуђена да тражи помирење“, сугерише Kук. Америка ће спорије доносити одлуке. Међутим, западна економска и тржишна ситуација може на крају да одреди када ће се наставити дијалог са Москвом.

Специјалиста је приметио да ће Европа, највероватније, бити принуђена да се што пре помири са Руском Федерацијом, признајући да је донела погрешне и непромишљене одлуке.

 

Извор: Webtribune.rs