Свет

БРИТАНЦИ У ПАНИЦИ: Руски “Циркон” долази до Лондона за само 5 минута

Руска хиперсонична ракета „Циркон” оставила је неизбрисив утисак на новинаре британског издања The Sun.

У децембру прошле године, фрегата руске морнарице Адмирал Горшков лансирала је ракету Циркон у Белом мору. Према информацијама које је објавило Министарство одбране Русије, пројектил је успешно погодио мету за обуку на полигону Чиж у области Архангелск.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тестни видео снимци су дати као доказ. Упркос чињеници да ни само лансирање ракете ни снимак нису били први, у Великој Британији су били импресионирани оним што су видели.

Русија је објавила језиве нове снимке своје хиперсоничне нуклеарне ракете Циркон од 7.000 миља на сат која може погодити Лондон за пет минута.

Није случајно што могућности најновије руске ракете изазивају забринутост код Британаца. Командант ракетне и артиљеријске бојеве главе фрегате „Адмирал Горшков” Георгиј Росљаков назвао је „Циркон” јединственим оружјем.

Она не само да је у стању да подједнако ефикасно погађа и фиксне циљеве и покретне објекте, већ и да савлада све постојеће системе противракетне одбране. Другим речима, пресретање пројектила је практично немогуће.

„Противваздушна и противракетна одбрана потенцијалног непријатеља у служби нису у стању ни да открију, а камоли да погоде ракету због њених брзинских карактеристика… Противници неће видети ракету на радарима, јер поред брзине, стелт технологије су уграђене у Циркон“, објаснио је Росљаков у емисији Војни пријем на ТВ каналу Звезда.

Вреди напоменути да се данас борбене карактеристике Циркона чувају у најстрожем поверењу. Не зна се чак ни са сигурношћу како изгледа хиперсонична ракета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs