Свет

ЧУВЕНИ ИТАЛИЈАН ПИСАО ПУТИНУ: „Не љутите се на Италију, Ви сте последња нада истинском миру“

АУГУСТО Синагра, редовни професор права Европске заједнице на Факултету политичких наука Универзитета у Риму „Ла Сапијенца“, адвокат пред Вишим судовима у Италији и Европским судом за људска права у Стразбуру, послао је отворено писмо руском председнику Владимир Путину.

Његово писмо преносимо у целости:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Господине председниче, добро Вам је познато да италијански парламент више не одражава стварну вољу народа. На исти начин у Италији су последњих година постојале владе којима су председавали људи који никада нису били изабрани и стога чак ни Влада на функцији не одражава вољу и осећања италијанског народа.

Војни самити не гарантују независност слободних институција како то Устав захтева.

Италијански Устав се систематски крши ћутањем оних који треба да гарантују најапсолутније поштовање њега, а тако се сада крши и његов члан 11, који онемогућава Италију да учествује у агресорским или у сваком случају у туђим ратовима. Италијанска војска се ангажује само у одбрамбене сврхе.

Медији, најпопуларније новине и телевизије с националном фреквенцијом су потпуно поробљене и непрестано шире информације које су свесно лажне.

Широки слојеви правосуђа, који би требало да буду бедем свакодневних слобода и права, делују мимо закона, настављајући своју традицију угађања власти.

Италијанско јавно мњење је збуњено и верује у оно што телевизије говоре до тачке подсмеха (италијански новинари у Украјини са шлемовима на главама или филмски ратни снимци, или слике експлозија које су се догодиле годинама раније на местима веома удаљеним од Украјине).

Порука која се шири је да сте аутократа и да Русија води агресивну експанзионистичку политику.

Не мисле сви Италијани ово и има много Италијана из свих сфера живота и из свих културних средина који деле Вашу украјинску војну иницијативу, свесни провокативних циљева САД кроз НАТО.

Ово је стара прича која се, нажалост, понавља, а ако и постоји ратнохушкачка држава – то су САД: у своја три века живота имали су само 12 година мира. Ово су бројке – а не мишљења.

Здрави део Италије и Италијана зна да је одбрана људских права вулгаран изговор, али и више смешан него злочиначки изговор, изговор за извоз демократије.

Здраво јавно мњење Италије је савршено свесно да је њена иницијатива у Украјини чин самоодбране и одговор на провокације и претње Северне Америке и држава које ропски подржавају САД.

Видите, господине председниче, Италија је изгубила Други светски рат, али то није оно што је важно. Ратови се добијају и губе.

Трагедија Италије је у томе што је изгубила рат, а изгубила је и мир. Италија је данас територија која је подређена империјалистичким војним потребама САД и НАТО.

Не постоји друго објашњење за присуство у Италији 115 америчких или НАТО војних база, што је иста ствар.

Мој регион, Сицилија, данас је велика америчка касарна. На различитим тачкама националне територије САД имају складишта нуклеарног оружја разорног потенцијала.

Ја сам стари професор и не желим да наставим никоме ништа да предајем, али желим да Вам кажем да Ви у Италији представљате последњу наду ефективног контраста глобализму или мондијализму и капитализму монетарне шпекулације који нема лице осим имена.

То је стара прича, господине председниче: амерички генерал Донован и генерал Пијетро Бадољо (веома сумњиве озлоглашености) сусрели су се на бојном броду Њутн код Малте 1943. године. На питање генерала Донована о томе каква је улога Италије требало да буде после рата, Бадољо је – показујући посебну далековидност – одговорио: „Улога агенције за заступање америчких интереса у Италији“.

Користим ову прилику, господине председниче, да Вам заједно с милионима Италијана покажем своје дивљење Вашем интелектуалном и политичком поштењу, Вашој храбрости и доприносу који дајете истинском миру супротстављајући се агресивним циљевима онога што ја називам Северноатлантска терористичка организација.

Немојте се љутити на Италију која је, изгубивши чак и осећај за подсмех, послала мали војни контингент на западне границе Украјине.

Била је то патетична одлука садашње Владе која је, пошто је исцрпела изговор ковида-19 да влада против Устава, сада узима изговор кризе у Украјини да се настави у ванредном стању са циљем да се уништи идентитет и достојанство италијанског народа“.

 

Извор: Новости.рс