Здравље

ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРИЛА СРБЕ: Ако приметите ОВЕ СИМПТОМЕ,ОДМАХ СЕ ЈАВИТЕ ЛЕКАРУ!

Директорка Института за онкологију проф. др Даница Грујичић после прележане короне саветује да се грађани који осете симптоме одмах јаве лекару и одлеже две недеље. Сматра и да Србија треба да прихвати понуду Русије и на свом терену производи вакцину против ковида.

Проф. др Даниа Грујичић, на основу сопственог искуства, тврди да је код заразе корнавирусом веома важно да се на време открије.

„Чим осетите симптоме, одмах се јавите лекару и одмах лезите у кревет“, истакла је директорка Института за онкологију гостујући у емисији РТС Ординација.

Према њеним речима, у наредном периоду треба избегавати окупљања, а нарочито тржне центре, који су, како тврди, највећи извор инфекције.

„Ја разумем младе људе и нормално је да желе да се друже, али сад велика окупљања нису добра. Ја сам увек била против тих кутија од тржних центара. Важан је ваздух и прородна вентилација, а тога нема у тржном центру“, навела је др Грујичић и додала да ако хоћемо да се заштитимо, убудуће градимо отворене тржне центре или бар оне у којима је омогућена природна вентилација.

Професорка Грујичић каже да је добро прошла пошто је само две недеље морала да мирује.

„Нисам губила чуло мириса, ни апетит. Чим сам појела две шните сланине – било ми је боље“, каже докторка.

Пацијентима који су оболели од ковида саветује да буду дисциплиновани, да слушају препоруке лекара, али да ослушкују свој организам. Важно је да се узимају витамини Ц и Д, као и да се уноси много течности.

„Мало природни имунитет, мало вакцина и стаће епидемија. Нећу да чујем да не можемо да победимо корону“, изричита је професорка Даница Грујичић.

Прихватити производњу руске вакцине у Србији

Професорка Грујичић саветује надлежнима да позитивно одоговоре на понуду Русије да се њихова вакцина производи у Србији.

„Много је важно да имамо своју вакцину. Торлак треба да остане наш. Треба да као суверена држава имамо своју вакцину, па и да је извозимо. Све вакцине које добијају наша деца треба да се производе у Торлаку“, истакла је она.

Како, наводи, од почетка пандемије највише је изненадило њено трајање.

„Мислим да је ово трећа мутација вируса. Надала сам се да ће нестати после другог таласа у августу. Имамо сад више инфицираних и пацијената с лакшом клиничком сликом, али исто тако они који имају тежу клиничку слику, теже се и опораве“, сматра професорка Грујичић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

март 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031