Србија

ДР ТИОДОРОВИЋ САОПШТИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: Укидамо ковид пропуснице, ево шта још

– За то сам да одмах укинемо ковид пропуснице јер се ионако не поштују, ако ћемо поштено. И управо због тог непоштовања се и поставља питање треба ли и даље да постоје те пропуснице, које иначе важе од 20 сати у угоститељским објектима. А врло брзо ћемо да укинемо карантин за оне који су били у контакту са зараженим, а немају зелени сертификат односно нису ни вакцинисани, ни прележали корону недавно – каже за Курир епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић из кризног штаба.

На наше питање да када ће кризни штаб да заседа и смањује рестрикције, односно укида мере, проф. Тиодоровић наводи да седница још није заказана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нема шта посебно да се укида, кад се нико ничега не придржава. Погледајте, колико је људи било неки дан на стадиону – каже проф. Тиодоровић и додаје:

– Карантин за контакте треба укинути и да остане само изолација за оне који се лече у кућним условима. Сада је то седам дана за разлику од ранијих 14 јер омикрон доста брзо прође, поготову код млађих људи.

А на то да је Британија укинула изолацију и за заражене, проф. Тиодоровић истиче да се Србија, нажалост, не може поредити с том државом.

– Британија јесте укинула изолацију за заражене, али она има 82% вакцинисаних, а ми једва да смо избили на 54% пунолетне имунизоване популације. Али, не заборавите да је тамо маска обавезна у јавном превозу и затвореном простору. Код нас само треба да остане препорука и обавеза ношења маске у затвореном простору, у јавном саобраћају поготово, мада добро знам да је ношење маске у возилима јавног превоза пало на 20-30%. И да остане препорука дистанце и дезинфекција руку – објашњава проф. Тиодоровић.

Корона бројке су драстично опале, и сада је „свега“ две хиљаде и нешто новозаражених на дан.

– Имамо велико смањење броја заражених, посебно код деце, што показује да је распуст за Сретење много значио. И крај, што се тиче директне опасности од ковида, биће релативно брзо, већ до краја марта имаћемо контролисану ситуацију. Што не значи да неће бити вируса и оболелих, али то ће бити далеко мање и спорадично. А то значи да ипак морамо да мислимо на најосетљивији део популације – старе и хроничне болеснике, а ови потоњи не морају нужно бити и стари – каже проф. Тиодоровић и додаје:

– Иако опада број заражених, број мртвих је страшан и и даље много висок. Изузетно велики и цех и даље плаћају стари и хронични болесници.

О одјављивању епидемије, наводи проф. Тиодоровић, ускоро нема говора.

– Одјављивање пандемије може да уради само СЗО, а и епидемија је с тим повезана. Док год у свету постоје региони, земље и подручја где се вирус и даље шири и изазива велике проблеме СЗО неће одјављивати пандемију. А ми можемо само да проценимо ситуацију и да кажемо да је под контролом, а не више несигурна. И вероватно ће пролеће и лето проћи у некој мирној ситуацији с тим да тамо да на јесен морамо размишљати о вакцинацији пре свега угрожених категорија – наглашава проф. Тиодоровић.

Извор: Курир.рс/Ј.С.С.