Регион Свет

ДРОН НОСИО БОМБУ? Нађена црна кутија летелице која се СРУШИЛА УСРЕД ЗАГРЕБА, огласио се и НАТО

Данас послеподне из олупине беспилотне летелице која се срушила на Јаруну у Загребу пронађена је црна кутија.

Делимично је оштећена, али би требало да да податке о лету и раду ракетног мотора, рекао је за ХРТ бригадир Владо Ковачевић, начелник Одељења Војне полиције ГС ОСРХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Приступили смо увиђајним радњама, али врло опрезно, као да смо радили операцију ока. Имали смо ометаче – електрични кабл непосредно у близини, велико стабло чији су корени били дубоко у земљи паралелно уз летелицу, а осим тога била је и претпоставка да може бити експлозивна направа још у трупу летелице. Најбитније – извукли смо и дошли до сигурносне кутије, тзв. црна кутија – део података ће се сазнати из ње на основу вештачења – рекао је Ковачевић.

Он је указао и на то да се сумња да је у летелици био и експлозив.

– Можемо претпоставити да је летелица носила експлозивну направу, један део фрагмената указује на то, али све ћемо то тек видети – рекао је Ковачевић и појаснио да када је летелица шпијунске или обавештајне намене, експлозив се не користи па се претпоставља да је имала другу намену.

– Георадар је данас направио снимак и кроз снимак ћемо добити коначне податке – рекао је.

С читањем кутије бавиће се, каже, војни стручњаци из ваздухопловства, укључиће се и стручњаци с Факултета машинства, научници, а није искључена сарадња и с партнерским земљама који имају искуство у томе.

Столтенберг: Сарађиваћемо са хрватским властима на утврђивању чињеница

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је данас да ће сарађивати са хрватским властима на утврђивању чињеница о паду дрона у Загребу.

„Разговарао сам с хрватским премијером Андрејем Пленковичем о јучерашњем инциденту с дроном у Загребу“, написао је Столтенберг на Твитеру.

“Сложили смо се да останемо у блиској комуникацији и да заједнички радимо на утврђивању чињеница“, поручио је Столтенберг.

Пленковић је раније затражио од Столтенберга да НАТО спроведе истрагу о лету и паду дрона на територију Хрватске.

Верује се да је дрон стигао из Украјине преко Румуније и Мађарске.

Извор: 24sata.hr