Србија

ДРЖАВА ДАЈЕ БЕСПОВРАТНО 300.000 ДИНАРА

Филијала Националне службе за запошљавање у Зрењанину прима захтеве за доделу субвенција за самозапошљавање у 2022. години до 31. марта.

Ова институција је позвала незапослене који планирају започињање самосталне делатности, да аплицирају до овог рока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Програм самозапошљавања једна је од активних мера запошљавања НСЗ, и представља институционалну подршку развоју предузетништва, пре свега финансијску, у виду субвенције која ове године износи 300.000 динара, док је за особе са инвалидитетом које покрећу свој бизнис износ нешто већи – 330.000 динара. Програм укључује и стручну, нефинансијску подршку која обухвата обуку за предузетнике-почетнике, услугу менторинга, информисање и саветовање.

За ову врсту подршке могу конкурисати лица опредељена за покретање сопственог бизниса, која су пријављена на евиденцију НСЗ, уз додатни услов – укључивање у обуку „Пут до успешног предузетника“. Заинтересовани обуку могу да похађају у филијали за запошљавање у Зрењанину, а, од ове године, могу је пратити и он-лајн. Потенцијалним предузетницима одређени фонд економско-правних информација на почетку је нужан, с обзиром на то да је за започињање и успешно вођење сопственог посла потребно имати знања о томе како основати фирму, колико новца је за то потребно, како анализирати тржиште, како пратити правну регулативу, збивања на тржишту, потезе конкуренције, затим, како се пише бизнис план, који су основни принципи управљања фирмом, информације о расположивим кредитним линијама и изворима финансирања, итд.

Уз подршку овог програма могуће је покренути бизнис из било које од производних или услужних делатности, а искључене су примарна пољопривредна производња, мењачнице, трговина, такси услуге.

Прошле године 64 мале фирме на нивоу Средњобанатског оруга покренуте су захваљујући подршци програма за самозапошљавање НСЗ. Укупан број регистрованих фирми уз подршку државних мера у централном Банату је 81, с обзиром на то да је један број делатности покренут уз подршку субвенција по програмима ЛАПЗ локалних самоуправа и покрајинског конкурса за самозапошљавање.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс