Свет

ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Европу без руског гаса и нафте чека хаос, а Србији можда прети најгори сценарио

Фото: Јутјуб

Што рат дуже траје, то је све неизвеснија енергетска судбина Европе, па и Србије. После забране увоза гаса из Русије у САД, све су гласније слутње да би и ЕУ под притиском Америке могла да стопира руски гас. То би, како кажу стручњаци, изазвало несагледиве последице по привреду у свету. Иако би у том најгорем сценарију постојала алтернатива да увеземо гас из ЕУ и Ирана, многима не би одговарало, јер је једино извесно да би енергенти коштали много више. Уследило би затварање многих фирми, колапс економије, инфлација…

Према речима проф. др Милуна Бабића, члана Академије инжењерских наука Србије, ово је седма енергетска криза од Другог светског рата и најозбиљнија до сада:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Док Америка увођењем ових енергетских санкција неће угрозити своју привреду, Европу би то озбиљно пореметило. Немачка је, рецимо, потпуно зависна од руског гаса, а прелазак на обновљиве изворе енергије не може да се деси преко ноћи. То би могло да се догоди тек за 15 година. Немачка је погасила доста својих нуклеарних електрана. Друге земље ЕУ су много мање зависне од руског гаса. Уверен сам да би и за Русију у ЕУ прекид испоруке гаса била готово безизлазна ситуација и да до тога неће доћи. Таква опција би значила мањак енергије, много хладних станова, много бесних људи, преносе Новости.

Према подацима Енергетског биланса Србије за ову годину, наша укупна потрошња гаса је око три милијарде кубних метара. Од тога, Србија производи око 318 милиона кубних метара, а увози око 2,9 милијарди кубних метара. Према речима Љубинка Савића, саветника за енергетику у ПКС, можемо да произвдемо и око четвртине својих потреба за сировом нафтом. Годишња потрошња Србије је око 3,5 милиона тона.

Ако би Руси заврнули славину за ЕУ, ми бисмо имали гас, само под условом да Европа не забрани транспорт балканским током.

– Постоји правац снабдевања из Мађарске гасом из ЕУ, али питање је да ли би га они дали нама, јер би свакако прво гледали да задовоље своје потребе – каже Савић. – Та цена би била много већа од ове коју тренуто плаћамо и коју би у перспективи плаћали, ако транспорт иде цевоводом преко Бугарске.

Цена десетоструко мања

Дневна потрошња гаса у Србији је између 10 и 11 милиона метара кубних гаса – каже Савић. – Од тога 60 одсто плаћамо по цени од 270 динара на 1.000 кубних метара. Део онога што недостаје долази из складишта у Банатском Двору, а мањи недостајући део увозимо са слободног тржишта. До јуна Србија тако има десет пута нижу цену гаса, од 270 долара за хиљаду кубика, док је ових дана на берзама премашила 3.000 долара.

Извор: Блиц