Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО ШТА ЋЕ БИТИ СА КОРОНОМ!

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је да пресек епидемиолошке ситуације у Србији већ неколико дана указује на заравњење криве, да се мозе очекивати благи пораст, али да ће крајем марта или почетком априла наступити мирнији период

– Имамо континуирани, мада не драстичан пораст броја новоинфицираних. То смо и очекивали после одлука Кризног штаба о ублажавању мера, иако је медицински део инсистирао на томе да маске у затвореном остану обавезне бар још десетак дана. Овако, можемо очекивати да број новоинфицираних поново достигне 3.000 за дан, али ћемо крајем марта, почетком априла ући у мирнији период, бар до јесени – рекао је Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да се у Србији више не региструје делта сој корона вируса, да доминира омикрон, а има и стелт омикрона, па је мало вероватно да у пракси дође до мешања ове две варијанте, и настанка делтакрона, али је теоретски могуће.

Истакао је да делтакрон, као и сви сојеви досад, уђу из иностранства.

– Ова хибридна варијанта короне потврђена је у САД, Великој Британији, Данској, Француској, Белгији, Холандији, Немачкој… Нови сој којем карактеристике делте дају могућност да буде опаснији, а омикрона да буде бржи, засад је, према извештајима европских лабораторија, на ниском нивоу циркулације, али под лупом – рекао је Тиодоровић за Новости.

Члан Кризног штаба је, такође, рекао да ни делтакрон, као као ни нови сој откривен у Израелу, који је комбинација доминантне омикрон варијанте БА.1 и подсоја БА.2 нису разлози за претерану бригу, али да у наредним данима може да се очекује повећање броја оболелих.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг