Свет

ЕВРОПА У ШОКУ: Гаспром одбио испоруку гаса, ЕУ матирана

Фото: Јутјуб

Руска енергетска компанија Гаспром није без разлога одбила да настави испоруке природног гаса Европи како би напунила своја подземна складишта (ПХГ).

Реч је о компетентној тактици која није дозволила Бриселу да реализује своје енергетске планове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До овог закључка дошао је Борис Марцинкевич, познати руски стручњак у области енергетске безбедности.

Марцинкевич је детаљно говорио о томе чиме се Гаспром руководио када је спроводио такве мере, а такође је објаснио како је Русија успела да побрка све карте Европској унији.

Борис Марцинкевич је пре свега скренуо пажњу на то да у Европи постоје подземна складишта гаса у власништву руске компаније Гаспром. Користе се за складиштење сировина пре него што се директно продају европским потрошачима.

Међутим, 2021. године Русија је одлучила да не пуни постројења ПХГ природним гасом, прешавши на директне испоруке у Европу.

Према речима стручњака за енергетику, ова тактика је омогућила Русији да елиминише могуће ризике повезане са економским ограничењима која би могла бити наметнута руском гасу у европским ПХГ.

Гаспром, одбијајући да попуни своја европска складишта, заправо је побркао све карте Европске уније.

„Један од разлога зашто је Гаспром одбијао да напуни сопствена складишта у Европи током прошле и почетком ове године је тај што је, с обзиром на непоузданост ЕУ, ово превише ризично. Они то једноставно могу одузети – то су европске традиције “, објаснио је Марцинкевич.

Руководство Гаспрома је пажљиво прорачунало све могуће ризике, схватајући да би Брисел могао да заплени и отме руски гас као нове антируске санкције, а да га користи и за своје потребе.

Сада Европска унија није добила нову полугу притиска на Москву, пошто се испоставило да су Гаспромова складишта гаса празна.

Извор: Wебтрибуне.рс

Ознаке