Свет

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ ПРОТИВ АГРЕСИЈЕ РУСИЈЕ НА УКРАЈИНУ: На удару и Србија

Европски парламент данас гласа о Резолуцији о агресији Русије на Украјину, а у тачки 32. нацрта Резолуције помиње се и Србија.

У нацрту Резолцуције наводи се да Европски парламент изражава снажно жаљење због чињенице да се Србија није ускладила са санкцијама ЕУ, што штети њеном процесу приступања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Какве последице Србија може да претрпи због одлуке о неувођењу санкција Русији? Да ли ће Украјина по хитном поступку ући у ЕУ?

На сва ова питања одговор су дали политички аналитичар Александар Павић и проф. Срђан Перишић професор геополитике у емисији „Усијање“ на Курир телевизији.

– Мислим да ово уопште не утиче на наш улазак у ЕУ. Они су се правили као да нас хоће, а ми као да ћемо ући сигурно и то је био дипломатски плес који се наставља. Нико из ЕУ није рекао кад можемо очекивати улазак у ЕУ – рекао је Павић.

– У Украјини је рат између Русије и Запада, а украјинци су америчко топовско месо. 2019 смо довели одлуку да водимо неутралну војну политику која се баш сад у ратним условима треба да се покажу. Ако нека земља себе сматра политички јаком, то се може закључити на основу тога да та земља може спроводити своје стратешке документе. Засад нема притиска, а неће га ни бити. Нисмо били условљавани од стране Русије. Неувођење санкција је део војне неутралности – рекао је проф Перишић.

– Ако погледамо мапу Европе када погледамо које земље су увеле забране лета и увеле санкције Русији, изузев Србије и БиХ сви су то урадили. Срби су опет једини као и 1941 године. Ни Индија ни Кина неће осудити Русију, али они нису у непријатељском окружењу, ми јесмо. Европа је поново покорена и то од Вашингтона – каже Павић.

Перишић сматра да је рат у Украјини заправо рат Запада и Русије.

– Рат се води између Запада и Русије, уводе санкције Русији али исто тако им то може бити и бумеранг. Русија је морала да изврши ову војну интервенцију, она је укалкулисала и ове санцкије и ту цену рата. У пракси може Русија да спусти ручку за гас и да Европа више нема гас. Без обзира на снагу Европе, она то не може да поднесе. Овде један од циљева јесте да се направи један вечни раскол на који западна геополитика још дуго ради, да Европа буде преполовљена тако што ће се Русија избацити из Европе. То је још један узрок рата. Да нисмо војно неутрални, могли бисмо да трпимо последице. Енергетски смо јако ровити, када бисмо увели санкције Русији, овде би био раскол, доживели би енергетски колапс. Сви показатељи говоре да Србија мора да пази на економске последице овог рата – рекао је Перишић.

Павић каже да Украјина тешко може постати убрзо чланица ЕУ.

– Постоји процедура што се тиче уласка у ЕУ, а и што се тиче НАТО. Свих 30 држава мора да се сложи и то не може да се деси преко ноћи, Украјина тешко да може преко ноћи ући у ЕУ. Ово је такође и сукоб поларног света и мултиполарног. Кина исто каже да је против даљег ширења НАТО – каже Павић.

Извор: Курир.рс/М.Л.