Свет

Французи објаснили: НАТО НИЈЕ МИРОТВОРАЦ, СРБИЈА ТО ДОБРО ЗНА

ТОПОТ војничких чизама и братоубилачки рат одјекују Европом. Пала је крв међу словенском и православном браћом у Украјини. Војна интервенција пробудила је и још свежа сећања у нашој земљи на разарања, санкције, медијски рат, различите (не)истине. Потребна је, чини се, само варница, па да се свет нађе на рубу трећег светског рата и нуклеарне катастрофе.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АЛЕКСИ ТРУД, историчар

Европљани превише прате политику САД

– ВЕОМА ме је погодило то што се догађа. Подсећа ме помало на почетак ратова у бившој Југославији. То веома боли. Јер, сваки рат је страшан. И, увек мислимо да ће кратко трајати. Историјски, ратови углавном трају дуже него што мислимо у почетку. Уз то, има много мешовитих породица.

Шта је решење?

– Треба под хитно зауставити ратна дејства. Треба постићи компромис који ће све задовољити, наравно, уз поштовање територијалног интегритета Украјине. Европљани су превише пратили политику Америке. Потребно је држати се Споразума из Минска. Истовремено мора да се реши питање безбедности за Донбас и ширења НАТО на Украјину што за Москву представља „црвену линију“.

Како организовати геополитику сутрашњице?

– Она се управо прекраја. Русија се везује за Кину, подржава је Индија. Утицај НАТО ће бити све мањи. Русија хоће да покаже да се враћа на међународну сцену као војна сила. Време је за ново осмишљавање европске безбедности, без америчког „кишобрана“. То води кроз јачу европску одбрану и дијалог с Русијом. Ово је наставак конфронтације великих сила, после повратка Русије на међународну сцену, након деведесетих. То, наравно, ничим не оправдава тренутни рат.

Хоће ли се Руси зауставити у Украјини?

– Искрено, не верујем да ће ићи даље од Украјине. Она је за њих стратешко питање. Ићи даље би било веома опасно по Русију. Трећи светски рат би био нуклеарни сукоб и сви би из тога много изгубили. Не би ни стигао да се поведе, планета би била уништена. Убеђен сам да до тога неће доћи. Али, биће тешко за све, не само у Европи.

Кроз Украјину пролази трговина гасом и нафтом, Русија и Украјина представљају практично половину извоза жита у свету. Све ће имати и значајне економске последице.

Какав је ваш став о Макроновом предлогу за стварање европске војске?

– То ће доста тога да промени. Не подржавам Макрона генерално, али европска војска је добра идеја. Верујем да ће се даље напредовати у том правцу. Макрон има право што наставља да разговара с Путином. Веома сам позитивно изненађен. Треба искористити сваку прилику да се дође до мира.

АНДРЕЈА КОТАРАЦ, портпарол Марин ле Пен

Решење нису ни војска ни санкције

ИНВАЗИЈА на било коју земљу је неприхватљива. Мора да се поштује међународни поредак. Рат је страшан.

То, за „Новости“, истиче Андреја Котарац, посланик у Лиону у регионалној скупштини Оверња-Рона-Алпи и портпарол председничког кандидата Марин ле Пен.

– Све оно што сада замерамо Русији, могло је да се замери и НАТО. Страшно је то што се догађа у Украјини. Али је страшно било и бомбардовање Србије, Ирака, Сирије. Осуђујем инвазију Русије, али потпуно је погрешно уз то веровати да је НАТО гарант међународног поретка, мира, слободе народа и граница. НАТО је током 78 дана бомбардовао Србију која није напала ниједну њену земљу чланицу, отцепљујући од ње Косово и стварајући тамо мафијашку државу. Резултат у Ираку је 1,4 милиона мртвих и стварање Исламске државе.

 

Како зауставити ратна дејства у Украјини?

– Решење, свакако, није војно, али то нису ни овако оштре санкције. Јер, у том случају, могло би да дође до ескалације са несагледивим последицама. Треба под хитно организовати преговоре на којима ће се инсистирати на спровођењу Споразума из Минска и војној неутралности Украјине.

Какву улогу би Париз ту могла да одигра?

– Увек смо желели да Француска буде сила између Русије и САД. Залажемо се за прогресивни излазак Француске из НАТО уз брзи излазак из командних структура. НАТО већ годинама напредује ка Истоку. Марин ле Пен већ десет година на то указује.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ЖАК ОГАР, бивши официр

Споразум из Минска никад није спроведен

ИМАМ утисак да се поново догађа 1999. година. Рат је ужасна ствар. Лично сам се преварио. Мислио сам да ће се Путин зауставити на републикама Доњецк и Луганск. Али, отишао је много даље.

Тако о тренутној ситуацији у Украјини размишља Жак Огар, пуковник који је са својим специјалцима први ушао на Косово после бомбардовања НАТО.

– Истина је да је Москва напала, ако гледамо од протеклог четвртка, када је кренула руска офанзива. Треба, ипак, истовремено све сагледати и кроз протеклу деценију, кроз положај руске популације у Донбасу последњих осам година. Споразум из Минска никада није спроведен. Наравно, то не оправдава тренутну инвазију Русије на Украјину.

Је ли дошло до промене у односима великих сила?

– Путин је говорио да НАТО иде ка Русији, а не Русија ка НАТО. Очигледно је изгубио стрпљење и сад Русија иде ка НАТО. Наравно, тиме га не оправдавам. Само преносим како видим његово резоновање.

Шта је решење?

– Без икакве сумње, преговори. Треба по сваку цену да се ућутка оружје. Путин има против себе цео Запад, али уз себе део Азије и Африке. Увек постоји ризик од светског сукоба, када дође до рата између два суседа чији је географски и економски значај велики.

Може ли да се повуче паралела са бившом Југославијом?

– Присуствујемо нечему сличном. Рат представља страшну патњу. Сведочимо људским драмама, као што је то било у Југославији, почев од Републике Српске Крајине, о чему нико данас не говори. Одговорност за ово што се догађа данас сносе и САД и НАТО, који ништа нису учинили да до тога не дође и који су гурнули Русију у рат.

 

Извор: Новости.рс