Свет

ГОРИ НЕБО ИЗНАД КИЈЕВА: Оборена четири украјинска авиона Су-27, хеликоптер и дрон „Бајрактар“ ТБ-2

Због одсуства жеље украјинске стране да утиче на националисте или продужи „режим тишине“, офанзивна дејства руске војске настављена су од шест сати по московском времену (четири сата по средњоевропском), изјавио је портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

„Националистички батаљони су искористили ‘режим тишине’ да се прегрупишу и ојачају своје позиције“, рекао је Конашенков, додајући да су офанзивна дејства настављена због неспремности украјинске стране да утиче на националисте или продужи „режим тишине“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су четири украјинска јуришна авиона Су-27 у ваздушној борби код Житомира и један Су-25.

„У ваздушној борби у области Житомира оборена су четири авиона Су-27 Оружаних снага Украјине и један Су-25 су обориле снаге ПВО у Нежинској области. Снаге ПВО уништиле су и хеликоптер Ми-8 украјинског ваздухопловства и беспилотну летелицу ‘Бајрактар ​​ТБ-2’“, рекао је генерал.

Данас, од 10 до 17 часова по московском времену, на захтев украјинске стране, у области градова Маријупољ и Волноваха уведен је „режим тишине“ уз потпуну обуставу борбених дејстава како би се обезбедила евакуација цивилног становништва, објаснио је он.

Како је додао, ниједан цивил није могао да напусти Маријупољ и Волноваху кроз најављене безбедносне коридоре. Претходно је саопштено да је разлог то што украјинска страна није допустила цивилима излазак.

Руска војска преузела контролу над још седам насеља

Оружане снаге Руске Федерације преузеле су контролу над још седам насеља у Украјини, напоменуо је он.
„Јединице Оружаних снага Русије напредују на широком фронту и преузеле су контролу над насељима Мала Токмачка, Марфопољ, Ремарка, Новокарловка, Орлинскоје, Володино и Малиновка“, рекао је Конашенков новинарима.

Уништено више од 2.100 војних објеката Украјине

Конашенков је прецизирао да су руске Оружане снаге од почетка специјалне војне операције уништиле више од 2.100 војних објеката Украјине.

У суботу је, како каже, настављено гађање објеката украјинске војне инфраструктуре. Само 5. марта уништено је пет радиолокацијских станица, два ПВО „Бук М1“, навео је генерал-мајор.

„Укупно је током операције погођено 2.119 војних инфраструктурних објеката Украјине. Међу њима су 74 контролна пункта и комуникационих центара Оружаних снага Украјине, 108 ПВО С-300, ‘Бук М1’ и ‘Оса’, као и као 68 радиолокацијских станица“, појаснио је он.

Према његовим речима, уништено је и „69 авиона на копну и 21 авион у ваздуху, 748 тенкова и других борбених оклопних возила, 76 вишецевних бацача ракета, 274 артиљеријских оружја и минобацача, 532 јединице специјалних војних возила, као и 59 беспилотних летелица“.

Снаге ЛНР и ДНР настављају офанзивна дејства и преузимају контролу над новим пунктовима, додао је.
„Група снаге Луганске Народне Републике наставила је офанзивна дејства и заузела пунктове Голиково, Невскоје и Катериновка. Јединице Оружаних снага Доњецке Народне Републике преузеле су контролу над насељима Зачатовка, Хлебодаровка, Новотатаровка, Затишје и Мирноје. Напредовање је било седам километара“, прецизирао је Конашенков.

Раније је Министарство одбране Руске Федерације саопштило да је у суботу од 10 часова по московском времену (осам сати по средњевропском) Москва објавила режим тишине за излазак цивила из Маријупоља и регионалног центра Волновахе северно од њега. Власти Маријупоља су, са своје стране, саопштиле да је евакуација цивилног становништва одложена.

Извор: sputniknews