Свет

ИЗДАТО САОПШТЕЊЕ: Укида се подршка Русији

Вашингтон — Извозно-кредитне агенције САД, Велике Британије и Канаде саопштиле су да повлаче даљу финансијску подршку Русији и Белорусији због руског напада на Украјину.

У заједничком саопштењу, које је објавила америчка Експорт-Импорт банка (EXIM), агенције су навеле да ће наставити с финансијском подршком извозу Украјине, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ова одлука се заснива на пакетима санкција широког распона и мерама које су уведене према Руској Федерацији и Белорусији од почетка војних операција, и охрабрујемо сваку извозно-кредитну агенцију, која то већ није учинила, да нам се придружи у акцији финансијског притиска на две земље“, наводи се у саопштењу.

Портпарол америчке EXIM банке изјавио је да та банка није давала кредите или гаранције руским предузећима од припајања Крима Русији 2014. годинеа, сходно административној забрани да се обрађују пријаве руских ентитета. Управни одбор те банке треба следеће недеље да гласа о трајној забрани руских трансакција, додаје Ројтерс.

Ова америчка банка, међутим, и даље има кредитну изложеност према Русији у износу од 428,8 милиона долара, првенствено по основу гаранција за кредите датих сектору авијације пре 2014. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг