Свет

Језиво! ЗАПАД ХУШКА ПОЉСКУ И АЗЕРБЕЈЏАН НА РУСИЈУ, ТО ИМ ЈЕ ПОСЛЕДЊА КАРТА У РАТУ СА ПУТИНОМ!

Сједињене Америчке Државе и НАТО пакт отварају нове фронтове у рату против Руске Федерације и гурају „пола Европе“ у отворен сукоб са званичном Москвом

Поред актуелне војне операције у Украјини, Русија би ускоро могла да зарати са још најмање две европске државе, Азербејџаном и Пољском, пошто су званичници тих држава почели отворено да провоцирају режим Владимира Путина и директно угрожавају руске националне интересе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Провоцирају сукоб

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је у суботу увече да је Азербејџан изненада и ничим изазван прекршио примирје са Јерменијом и извео четири напада дроном на зону у Нагорно-Карабаху која је под контролом руских мировних снага. Како је наведено, азербејџанска војска је упала у зону одговорности руског мировног контингента и без претходне најаве тамо поставила осматрачки пункт.

– Оружане снаге Азербејџана ушле су у зону одговорности руске мировне мисије у Нагорно-Карабаху и извеле четири удара на оружане формације Нагорно-Карабаха, користећи беспилотну летелицу „бајрактар ТБ2“ у близини села Фурух. На тај начин прекршено је примирје које су у новембру 2020. године потписали лидери Азербејџана, Јерменије и Русије. У зони која је под контролом руских мировњака Азербејџан је такође поставио осматрачки пункт – поручили су из руског министарству одбране, наводећи да ће званична Москва затражити објашњење од власти у Азербејџану.

Руски званичници прецизирали су да су напади на Нагорно-Карабах изведени у ноћи између 24. и 25. марта, те да Азербејџан није о својим намерама и војним активностима претходно обавестио режим у Кремљу.

Након саопштења руског министарства одбране, власти у непризнатој држави Нагорно-Карабах, у којој већинско становништво чине Јермени, увеле су ванредно стање и наредиле општу мобилизацију пунолетног мушког становништва, страхујући да ће се сукоб са Азербејџаном поново распламсати.

Истовремено, пољски генерал Валдемар Скшипчак, некадашњи командант копнених снага те земље, изјавио је у суботу да је сада „прави тренутак да се Калињинградска област врати под контролу Пољске“, провоцирајући тако отворени сукоб са Руском Федерацијом, у чијем се саставу Калињинград налази већ 77 година. Он је оптужио званичну Москву да је 1945. окупирала поменуту област и да је дошло време да се Калињинград припоји Пољској.

– Пољска треба да покрене питање припадности Калињинградске области, коју је од 1945. године окупирала Русија. Калињинградска област је, по мом мишљењу, део пољске територије и имамо право да тражимо област која нам је отета – поручио је генерал Скшипчак.

Он је додао да Калињинградска област „нема никакав војни значај“ и нагласио да никада није била руска територија, те да је историјски припадала Пруској и Пољској.

Медији подсећају да је Скшипчак и раније предлагао да Пољска, уз помоћ НАТО пакта, преотме Калињинград Руској Федерацији, те да користи актуелну ситуацију како би поново покушао да наметне своје виђење руководству у Варшави.

Опасна игра Запада

Марија Бутина, чланица одбора руске Думе за међународне послове, каже да су непријатељске акције и изјаве пољских и азербејџанских званичника највероватније последица притисака западних сила да се отворе нови фронтови у рату против Русије, наводећи да то може бити веома опасно по све укључене стране.

– Наравно да је то што раде лудост, али навикли смо на такве провокације. Мислим да се играју ватром и повлаче потезе који могу бити веома опасни по ситуацију у Европи. Зна се коме то одговара и по чијем се диктату све то ради – рекла је Бутина.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс