Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ О ЧЕТВРТОЈ И ПЕТОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ: Укинуте ковид пропуснице

На седници Кризног штаба за борбу против корона вируса која је почела у 16 часова, у Влади Србије, донета је одлука о укидању ковид пропусница.

Министарка Кисић Тепавчевић је након седнице Кризног штаба рекла да је забаележено смањење свих параметара, од броја прегледа, до броја хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекла је да су болнице почеле да се враћају нормалном режиму рада, и да су у овом моменту ковид болнице практично новоизграђене за време пандемије Батајница, Нови Сад и Крушевац.

– Све то условило је да се дође до ублажавања свих противепидемијских мера. Од суботе укида се важење ковид пропусница. На скуповима у затвореним просторијама укида се лимит броја особа, и тако ће од суботе сви биоскопи и позоришта моћи да раде по нормалном режиму – објаснила је она.

Што се карантина тиче, пренела је да је он и даље на снази у трајању од седма дана. Када је реч о путницима међународном саобраћају, према њеним речима, мере остају на снази, односно за улазак у земљу обавезни су доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или одговарајући серолошки тест.

Пренела је и да је препорука Националног комитета за имунизацију увођење додатне бустер дозе, за старије од 18 година четврта доза.

– Та друга бустер доза, може да се добије пет месеци после прве, а односи се пре свега на оне који су под већим ризиком од тежег обољења – објаснила је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла и да је препорука Комитета увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 године.

– Друга бустер доза примаће се пет месеци након прве бустер дозе. Она се односи пре свега на особе које су под већим ризиком. Прихваћена је и препорука за увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 година. Она се прима најмање пет месеци након друге дозе вакцине – додала је.

Како је навела, мере ће се даље кориговати у случају погоршавања епидемиолошке ситуације.

Она је додала да је изолација оболелих и даље на снази јер је то основна противепидемијска мера која укључује изолацију од најмање седам дана.

Кисић је истакла да ће за болничку средину, у зависности од нивоа ризика, бити процењена процена ризика и на тај начин бити донете одлуке о потребности сертификата, али да ношење маски свакако остаје обавезно.

Она је истакла да докле год је вирус присутан у популацији увек постоји ризик, али да је очигледно да нас чека одређивање епидемијских прагова изнад који ћем одређивати да ли се ради о епидемији или не.

– Корона вирус је другачији, тако да цело здравствено окружење у наредном периоду очекује дефинисање тих прагова.

Оно што је битно, како каже, је процена типова вируса који су доминантни.

– У оном моменту када се доносила одлука о увођењу ковид проопусница био је доминантан делта сој, а садашња истраживања показују да је омикрон доминатан.

Како је напоменула, ношење маске је на нивоу препоруке, тако да нема санкционисања уколико се препорука не поштује.

– Ипак свако окупљање у затвореним просторима са собом носи ризик, те треба да будемо одговорни пре свега према свом здрављу. Када није могуће држати дистанцу снажно се препоручује ношење маске – напоменула је.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је у понедељак Тањугу да је епидемиолошка ситуација у земљи повољнија.

– Имамо повољнију ситуацију, али да ли можемо да гарантујемо да ће тако и остати – то нико не може. Ковид нас је научио да то не можемо да предвидимо. Ми радимо шта је до нас, сви добро знамо да треба да се понашамо тако да спречимо ширење вируса – поручио је Лончар.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже за „Блиц“ да ковид пропуснице више немају своју улогу.

Такође, разговарало се и о укидању карантина за контакте, али и о важењу ковид сертификата који је потребан за путовање у иностранство. Тема разговора била је и увођење четврте дозе за оне који су у ризику, међутим, једна мера највероватније неће бити укинута, а то је ношење маски у затвореном.

Извор: Блиц