Регион

ЛЕТЕЛИЦА КОЈА СЕ СРУШИЛА У ХРВАТСКОЈ ДОЛАЗИ ИЗ ОВЕ МОЋНЕ НАТО ДРЖАВЕ И ИМАЛА ЈЕ ТАЈНИ ЗАДАТАК?

Од летелице која се срушила у Хрватској оградили су се и Руси и Украјинци, НАТО каже да не зна одакле она у вазушном простору који они контролишу. Да ли је то истина и ко, једини, има овакве летелице, ексклузивно за Информер.рс открива познати српски оперативац Државне безбедности Божидар Спасић

Да ли су овакви пропусти и инциденти могући, као и одакле је конкретно летелица полетела, открива нам некадашњи оперативац Државне безбедности, Божидар Спасић. Он има опшеративна сазнања агената, који ту летелицу прате од 8. марта, када је први пут полетела!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Добио сам обавештајни податак о читавој ситуацији. Тај дрон уопште није дошао из правца Русије или из правца Украјине, он је дошао из правца Италије. Агенти су ми послали детаље оперативних сазнања која имају – почиње своје излагање Спасић, који је ексклузивно за Информер.рс открио каква су оперативна сазнања и „одакле дува ветар“.

Оперативна сазнања агената

– Занимљива је информација, веома, пише ми агент „Ових дана пратио сам кретање италијанских НАТО шпијунских авиона у мисији изнад Украјине, на прелету преко Хрватске и Мађарске. А онда синоћ паде нека „тајанствена“ летелица у Загребу.“ – чита Спасић један од извештаја оперативца и објашњава нам повезаност, у светлу својих ранијих сазнања.

– Синоћ, 10. марта 2022. године, нешто пре поноћи непозната летелица пала је у Загреб, при чему су пронађени кратер и два падобрана, ни пилоти, а ни остаци нису пронађени. Постоји могућност да се ради о италијанској шпијунској летелици. Италијанско ратно ваздухопловство (L’Aeronautica Militare) поседује посебне летелице, које су модификоване, са инсталираном израелском шпијунском опремом какве не поседују друге НАТО чланице. По први пут једна од ових летелица употребљена је ради надгледања украјинског ратишта у мисији дуж румунске границе 8. марта 2022. године, прелетевши преко Хрватске и Мађарске, ово су сазнања која добијам од оперативца који ради у НАТО пакту – каже Спасић.

Пропуст или намерно окретање главе?

– Мађарски председник Виктор Орбан је примио саопштење да је летелица прелетела Мађарску од Милановића. Значи, Мађари је уопште нису регистровали. То је велики пропуст њихове противваздужне одбране, која има силне радаре, да то апсолутно нико није регистровао. Иако НАТО прича, како су они негде регистровали, може само да се односи на то да су регистровали да је летелица ишла на релацији Италија-Румунија и преко Румуније се вратила у Мађарску и пала у Хрватску. С обзиром да није било експлозива у њој, моје мишљење је да је летелица заправо осматрала кретање избеглица на тој релацији и да ли их уопште има на границама Румуније и Мађарске, па је „залутала“ и срушила се у Хрватској. На такве летелице намерно се стављају лажне ознаке, како се не би утврдило којој војсци припадају, а такве летелице поседује само италијанска војска, која их је први пут употребила у осматрањма 8. марта 2022. године – каже Спасић и додаје:

– Неко прикрива праве чињенице. Могуће је да су званичници НАТО држава слагали, прво како би оптужили Русију, а друго, да би сакрили да они тајно осматрају и снимају, шпијунирају да ли има кретања руских трупа ка Молдавији, као и да би сакрили технологије које поседују. Готово сам сигуран да НАТО овде прикрива чињенице, које ће једног дана изаћи на видело, и да се установи из ког правца је, заправо, дошла та летелица. Хрватски генералштаб каже да је она била само седам минута у хрватском ваздушном простору и, што је немогуће – лажу! Није то истина, немогуће је да не буде нигде примећена, то је огромна летелица, која је, вероватно, служила само за осматрање и шпијунажу. Ово, такође показује неспособност и Хрватске ПВО, преко чије територије може да прође ко хоће. Ради се о застарелој опреми или о немогућности да лоцирају претњу по своје небо, а то је неидентификована летелица или, можда, НАТО пакт који контролише небо Хрватске прикрива одакле је и како је она ушла у ваздушни простор Хрватске – наглашава Спасић.

Како је дошло до пада летелице?

Спасић нам објашњава да је, највероватније, летелица изгубила комуникацију са штабом одакле је послата.

– Летелица је промашила путању, изгубљена је контрола над летелицом и летела је док није остала без горива. Не само да су њу изгубили са радара, него је она изгубила везу са оним ко је упутио, ко је њоме руководио и са сателитом. Верујем да је то разлог зашто се сви праве да не знају одакле је та летелица дошла. То није дрон за децу или онај који снима свадбе, то је огромна летелица – оцењује Спасић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс