Русија

МЕДВЕДЕВ НАЈАВЉУЈЕ ШОК СЦЕНАРИО: Њихова репутација је уништена

Медведев (фото: ЈуТјуб)

ДОСАДАШЊИ финансијски систем неће опстати, превише су се искомпромитовали његови бивши гаранти. Наступа ера регионалних валута, изјавио је заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев.

„Док наши противници настављају са својим бесплодним трудом, свет се полако креће ка новој логици светских трговинских односа, као и према ажурираном финансијском систему. Досадашњи систем сигурно неће опстати – превише су се искомпромитовали његови бивши гаранти, стубови Бретонвудског споразума који застарева. Њихова репутација је уништена“, истакао је Медведев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је такође објаснио да ће државе морати да се договоре о новом финансијском светском поретку и да ће одлучујућу реч имати државе са јаком привредом, а не оне које стално повећавају свој државни дуг.

Ера регионалних валута

Према речима Медведева, поверење у резервне валуте бледи, напуштање долара и евра више не изгледа као тако фантастична перспектива, долази ера регионалних валута.

„Свет се буди, а поверење у резервне валуте бледи, као јутарња измаглица. Одустајање од долара и евра као главних светских резерви више се не чини тако фантастичном перспективом. Какве су то резерве, ако су плаћања у њима замрзнута и фактички препуштена дифолту вољом помахниталих политичара, који су спремни да новац својих пореских обвезника принесу на олтар тајанственој победи у рату ‘до последњег Украјинца’? Коме су они потребни у том случају? Њих чак неће хтети да прихвате ни за плаћање уговора за снабдевање горивом“, сматра Медведев.

Бумеранг Западу

Медведев је објаснио и да се „паклене“ санкције против Русије Западу враћају као бумеранг и чини се да ће у Европи почети рецесија која се може проширити на цео свет.

„Само неколико недеља након увођења ‘паклених’ санкција против Русије очекивано се разјаснило да се оне враћају Западу као бумеранг“, написао је он на свом Телеграм каналу.

Руски званичник је још изјавио да санкције не постижу резултате које су раније најављивали западни политичари и да блокада банака није донела значајне резултате.

„Очигледно је и то да саме санкције за сада не дају резултате о којима су западни политичари викали све док нису промукли. Блокада наших банака није донела значајне резултате. А њен циљ је, прецизно говорећи, да снажно удари по обичним грађанима Русије“, истакао је руски званичник.

 

Извор: rs.sputniknews.com