Свет

МИХАЛКОВ СЕ ОГЛАСИО: Боље је бити обешен због лојалности, него награђен за издају!

Ово није рат Русије и Украјине, није рат Русије, Европе и Америке. Ово је глобални и можда последњи покушај западне цивилизације да нападне руски свет, православну етику, традиционалне вредности, каже руски редитељ и глумац Никита Михалков.

Славни и награђивани руски синеаста Никита Михалков, који већ годинама стоји иза ставова, али и акција Владимира Путина, коначно се огласио поводом рата у Украјини. Редитељ „Варљивог сунца“ и „Урге“, који је још 2007. за Путинов 55. рођендан, режирао телевизијски специјал посвећен руском вођи, снимио је специјалну емисију посвећену дешавањима у Украјини. Уметник, за којим је украјински суд недавно расписао међународну потерницу због сумње да је угрозио територијални интегритет те земље, у ванредном издању емисије свог „Бесагон ТВ-а„, понудио је своје виђење агресије коју његова земља спроводи, назвавши је „Истина о Украјини“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Започео ју је речима да се конфликт дотиче свих људи, а одлучио се на тај потез зато што су, како је истакао, редовни гледаоци апеловали на њега да се огласи поводом Украјине.

– Знамо да постоје подељена мишљења о ономе што се дешава, како у медијима, тако и међу политичарима, обичним људима. Желим да се осврнем да догађаје мирно, пружајући неопходне чињенице. Два су кључна питања: зашто се ово дешава и ко ће од овога имати корист – навео је Михалков, уз подсећање да је о ситуацији у Украјини већ имао специјалне емисије 2014, годину дана касније и 2017.

– У фебруару 2014. избили су нереди између цивила и безбедносних снага. Резултат је била насилна конфронтација и крв – истакао је подсећајући да је тадашњи украјински председник Виктор Јанукович, уз присуство међународних званичника, морао да се повуче са власти. А био је, после свега, принуђен да бежи из Кијева.

– Да није било руске специјалне службе био би убијен. Доведен је у Русију. Нећу трошити речи на хаос који је уследио у Украјини када је Петро Порошенско, са само седам одсто подршке, постао председник – подсећа, а онда се вратио још даље у прошлост, у 1991. годину када је Украјина стекла независност. Уз видео материјал анкете с грађанима Кијева који су „очекивали бољи живот, економску стабилност, још боље односе с Русијом“, истакао је да су уместо тога били приморани да “потпишу документ да ће се борити у случају руске војне агресије”.

– Подизали су генерације деце учећи их да мрзе Русију – каже Михалков, а ту тврдњу поткрепио је снимком једне девојчице с ножем у руци која узвикује да ће „касапити Русе“.

Потом је подсетио на свој давнашњи јавни иступ у коме је констатовао да „Украјину нису изгубили зато што је та земља желела независност, већ због своје амбиције и наде да ће ствари остати исте“. Упитао је и ово:

– Можете ли замислити да неко на улицама руских градова, нарочито дете, гази украјинску заставу. Како би толерантни свет на то реаговао? Свет је затворио очи на неофашизам усред Европе. Још 2010. председник Украјине Јушченко постхумно је одао признање Стефану Бандери. А Бандера је у Пољској осуђен на доживотну робију због убиства и још увек није рехабилитован, јер је као украјински националиста у тој земљи вршио злочине (силовао жене, секао им груди, уши, убијао децу) између 1935- 1943.

А онда се Михалков посветио регионима Доњецка и Луганска, које су углавном насељавали они који „говоре руски и нису прихватали оно што се догађа у Кијеву“:

– Сви они из Донбаса, који су схватили шта ће се десити после државног удара у Кијеву, одлучили су да се сепаратишу. И настале су две републике – Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република. Желели су да говоре на свом, руском језику, да студирају на том језику… Одржали су референдум, ситуација је постала узаврела и била је неопходна интервенција. И 2015. потписан је Споразум у Минску, од стране Русије, Украјине, међународних званичника (Немачке и Француске). Њиме је требало да на снагу ступи признање специјалног статуса република од стране Украјине и слободни избори. Уместо тога свакога дана људи у Донбасу су умирали. Чак 14.000 цивила преминуло је у Донбасу. Наставили смо да верујемо да постоји нешто што се зове међународно право и да „наши Западни партнери“ желе да пронађу решење за рат у Донбасу.

У то време у Украјини, како указује, дешавале су се „нацистичке процесије, руски језик је забрањен, угашени су опозициони медији“:

– И баш тада Украјина је добила новог председника, популарног, талентованог, богатог уметника. Није наша ствар кога су изабрали за председника, али интересантно је нешто-зашто баш њега? Зашто су обећања Володимира Зеленског била тако привлачна – пита Михалков, а онда приказује снимке говора Зеленског у коме поручује да му је „циљ да оконча рат у Донбасу“, да му није проблем да „доноси тешке одлуке и изгуби популарност“ и да неће оклевати да препусти своју председничку столицу зарад мира.

Износи и тешку оптужбу на рачун украјинског председника:

– Допустио је да његов и живот породица зависи од нациста, од људи крајње десничарских опредељења. Говори исто као и нацисти: „Нису сви људи људска бића. Неки од њих су животиње“. А то се односило на људе у Донбасу. И како се завршио осмогодишњи мучни период – посетом француског председника Макрона Русији где се сложио са Путином да Споразум из Минска мора да се поштује. Потом је отишао код Зеленског, који му је обећао да ће урадити оно што од њега тражи међународна заједница, али већ следећег дана саопштио је да одустаје од тога. Паралелно с тим Украјина је наставила да се наоружава. Амерички и Нато авиони константно су стизали у Украјину. Упркос разговорима о мировном решењу Украјина је почела да се спрема за рат. Али, то је почело још 1991. године када су потписали да ће се борити против Русије – суд је Михалкова.

Русија је, по његовом мишљењу, стално под претњом да ће Украјина ући у Нато, а овако је објаснио шта то значи за његову земљу:

– Да на 39 километара од Белгорода можемо имати балистичке ракете, четири минута ваздушном линијом од Москве. Не слушате нас, ако нисте схватили зашто се противимо томе да Украјина изгуби свој неутрални статус – прича Михаклов, а онда приказује снимке украјинских званичника на којима изјављују да им је циљ да „униште Москву“, „убију проклете Русе заједно с њиховим лидером“.

Оно што је, по суду Михалкова, било окидач за данашњу ситуацију јесте то што се Зеленски у Минхену заложио да Украјина добије статус нуклеарне силе.

– Замислите атомску бомбу у рукама Украјинаца. Шта све нас, целу Европу чека – пита редитељ и глумац,који се осврнуо и на санкције уведене Русији:

– Зашто намећете санкције онима који немају везе за одлукама државе, политиком, чак и онима који јој се противе. Зар санкције против обичних људи, против наше индустрије, против свих нас, спортиста, уметника… Немојте да повређујете нас. Нас који овде живимо, овде зарађујемо и трошимо новац, а у крајњој линији радимо и за вас у владама Европске уније, Велике Британије, Америке…

Враћа се и на два кључна питања с почетка емисије: Зашто се све ово дешава и ко од тога профитира?

– Циљ је да се Русија одвоји од Европе и да своје економске везе потпуно преусмери на Америку. Кад би Русија и Немачка сарађивале биле би витална претња Америци. Русију оптужују за угрожавање безбедности, док је НАТО тај који се приближава руској граници. Шта рећи кад Олаф Шолц, најмоћнији човек Европе, геноцид у Донбасу од стране Украјине назива смешним. А то говори Немац, човек чија је земља ослобођена од свега што је урадила Русији када су милиони људи убијени, стрељани, спаљени…На делу је хегемонија против Русије – прича Михалков, а онда се позива и на речи Слободана Милошевића:

„Руси, погледајте нас и запамтите да ће исту ствар урадити и вама кад покажете слабост… Браћо, сетите се судбине Југославије и не дозволите да и вама ураде исто“.

За крај нуди своје лично виђење агресије своје земље на Украјину:

– Лично сам убеђен да ово није рат Русије и Украјине, није рат Русије, Европе и Америке. Није ово рат за демократију у које наши партнери хоће да нас убеде. Ово је глобални и можда последњи покушај западне цивилизације да нападне руски свет, православну етику, на традицоналне вредности. Онај који је васпитан на овим вредностима никада неће пристати на оно што нам нуде, од истополних бракова до легализације фашизма. Рат је страшна ствар. Не знам нормалну особу која мисли да је рат добра ствар. Али, Украјина, Америка и Европа почели су да се спремају за овај рат још 1991. И када су руске обавештајне службе дошле до поузданих информација да ће украјинске трупе извршити инвазију на Донбас, тешка одлука је донета. Два су излаза из ове ситуације – или ћемо се браниити, или ћемо престати да постојимо. За крај нудим мудре речи једног паметног човека: „Боље је бити обешен због лојалности, него награђен за издају“.

Извор: Нова

Ознаке