Свет

МИНИСТАР УПОЗОРИО: Бојкот руског гаса и нафте могао би да изазове масовно сиромаштво и незапосленост!

Немачка је упозорила да би моменталним бојкотом испоруке руског гаса и нафте могла наштетити сопственом становништву више него Владимиру Путину, доносећи масовну незапосленост и сиромаштво, преноси британски Гардијан

„Ако одмах пребацимо прекидач, доћи ће до несташица снабдевања, чак и до прекида снабдевања у Немачкој“, рекао је министар економије и енергетике Роберт Хабек за јавни сервис АРД у недељу, док највећа европска привреда интензивно тражи да диверзификује своје снабдевање енергијом у средњем року.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хабек је предвидео „масовну незапосленост, сиромаштво, људе који не могу да греју своје домове, људе који остану без бензина“ ако његова земља престане да користи руску нафту и гас.

Мало других западних економија зависи од руске енергије као Немачка: 55% природног гаса, 52% угља и 34% минералног уља које се користи у земљи долази из Русије, за коју плаћа стотине милиона евра дневно.

Хабек је рекао да његова влада напорно ради како би обезбедила да Немачка буде у позицији да се одрекне руског угља до лета и да постепено избаци руску нафту до краја године, али да би моментална забрана руског гаса могла да га остави.

„Са угљем, нафтом, па чак и гасом, ми смо корак по корак у процесу осамостаљивања“, рекао је политичар Зелених. „Али не можемо то да урадимо у тренутку. То је горко и није морално признати, али ми то још не можемо да урадимо.“

САД, које су увезле око 8% својих потреба за сировом нафтом из Русије 2021. године, прошле недеље су објавиле забрану руске нафте, док је Велика Британија најавила да ће постепено укинути увоз руске нафте до краја године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/guardian