Србија

„Мислим да се Курти договорио с Американцима пре одлуке“

Аналитичар Неџмедин Спахиу казао је да премијер Аљбин Курти није могао да утиче на Судско веће, које је независно тело, да донесе одлуку о суспензији председнице Основног суда у Северној Митровици и да њена суспензија није кршење Бриселског споразума. Он сматра да се Курти договорио с Американцима пре одлуке да не дозволи гласање Срба 3. априла

„Чуо сам да је председник Србије Александар Вучић оптужио Аљбина Куртија да је он суспендовао председницу Основног суда у Северној Митровици Љиљану Стевановић. Али, знамо да је судско веће Косова независно тело, суштински Курти у Судском већу нема утицаја. Пре би се могло рећи да је то утицај Хашима Тачија него Куртија“, казао је Спахиу за Косово онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спахиу наводи да је косовским законом одређено да судије не смеју да присуствују јавним скуповима са политичарима.

„Сматрам да је судско веће имало право да суспендује судију Стевановић, јер по закону, судије не смеју присуствовати јавним скуповима са политичарима. Ја сам пре три године позвао председника суда Николу Кабашића, који је мој школски пријатељ, на свечаност поводом годишњице РТВ Митровица. Он није смео да присуствује свечаности због тога што су били позвани и политичари и остале дипломате“, додао је Спахиу.

Како даље наводи, суспензија судије Стевановић не представља кршење Бриселског споразума.

„Кршење споразума би било када би Судско веће именовало неког несрбина на челу Основног суда, јер је договором предвиђено да се на челу суда у Северној Митровици налази Србин“, казао је Спахиу.

Поводом протеста који су данас одржани у српским срединама на Косову, Спахиу наводи да свако има право да протестом искаже незадовољство.

„Грађани Косова који имају српско држављанство имају право да гласају на српским изборима, као грађани који живе у другој држави имају право да гласају. Начин на који ће бити одржани избори одређује влада на чијој територији живе ти грађани. Зашто је Курти донео ту одлуку и зашто Вучић није хтео да се договори са њим, то ће грађани проценити“, каже Спахиу.

Како додаје, не верује да ће одлука Куртија о спречавању српских избора на Косову, упркос препорукама земаља Квинте и ЕУ, утицати на Косово.

„Овако је било и када се расправљало о референдуму, али су Американци, ипак, подржали одлуку Куртија. Мислим да се он договорио са њима пре него што је ово одлучио“, казао је Спахиу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс