Свет

МРАЧНО ОГЛАШАВАЊЕ ЏОРЏА СОРОША: Ово је почетак Трећег светског рата

Амерички милијардер и филантроп Џорџ Сорош објавио је у аустријском листу „Дер Стандард“ гостујући коментар под насловом „Владимир Путин и опасност трећег светског рата“. Нарочито се посветио односу Русије и Кине.

Сорош је оснивач Фондације Отворено друштво и велики заговорник либералне демократије. Рођен је у јеврејској породици у Будимпешти 1936, преживео је Други светски рат и нацистичку окупацију а након рата емигрирао у Велику Британију, где је завршио Лондонску школу економије. Потом се одселио у САД и основао један од најуспешнијих инвестиционих фондова на свету, преноси Индеx.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Почетак трећег светског рата који има потенцијал да уништи нашу цивилизацију“

„Руска инвазија на Украјину 24. фебруара означила је почетак трећег светског рата који има потенцијал да уништи нашу цивилизацију“, драматично започиње Сорош.

Пише да је инвазија уследила након дуготрајног састанка руског председника Владимира Путина и кинеског Сија Ђинпинга 4. фебруара – на дан почетка прославе кинеске Лунарне нове године и Зимских олимпијских игара у Пекингу.

„На крају тог састанка њих двојица објавила су пажљиво састављену изјаву од 5.000 речи у којој проглашавају блиско партнерство између њихове две земље“, подсећа Сорош.

Проблематична блискост

„Изненадило ме што се чинило да је Си Путину дао царте бланцх да нападне Украјину и поведе рат против те земље. Мора бити веома уверен у то да ће његова потврда за доживотног владара Кине касније током године бити обична формалност. Након што је сву моћ сконцентрирао у својим рукама, Си је пажљиво осмислио сценарио који га ставља у раван са Мао Цедунгом и Денгом Сјаопингом“, сматра Сорос који види велику опасност у приближавању Русије и Кине.

„Након што је добио Сијеву подршку, Путин је са невероватном бруталношћу кренуо у реализацију свог животног сна. Сада стар готово 70 година, Путин сматра да ако жели да остави траг у руској историји, то мора да буде сада или никада. Али, он има искривљену перцепцију улоге Русије у свету. Чини се да верује како руски народ треба цара којег ће слепо да следе. То је сушта супротност демократском друштву, то је визија која искривљује ‘руску душу’, емоционалну до сентименталности“, пише Сорош.

„Путин је изгубио додир са стварношћу, а Украјинци пружају храбар отпор“

Он сматра да се некад лукави КГБ-овац у последње време променио, да се „чини да је развио фикс-идеју и изгубио додир са стварношћу. За Украјинце има само похвале.

„У сваком случају, криво је проценио ситуацију у Украјини. Претпостављао је да ће Украјинци руског говорног подручја дочекати руске војнике раширених руку, али показало се да се они не разликују од становништва које говори украјински. Украјинци су до сада пружили невероватно храбар отпор у наизглед безизлазној ситуацији“, пише.

„Руска војска у лошем стању“

Сорош пише да је руска војска слабија него што се мисли.

„Руска војска се показала слабом када је добила наредбу да нападне украјинску браћу. Такођер, укорењена корупција у додели уговора за одбрану одиграла је велику улогу у тим неуспешним резултатима. Уместо да окривљује себе, чини се да је Путин изгубио разум у правом смислу те речи. Одлучио је да казни Украјину јер му се противила и чини се да је изгубио све инхибиције. Он баца целу руску војску у битку и игнорише сва правила ратовања, не само оно о неселективном бомбардирању цивила. Од тада су погођене бројне болнице“, наводи.

„Могли би лако да изгубе рат“

Русија би врло лако могла изгубити рат, истиче Сорош.

„И САД и Европска унија шаљу одбрамбено оружје Украјини, а у току су и напори за куповину борбених авиона МиГ руске производње, са којима су украјински пилоти упознати. То би могло да направи велику разлику“, апеловао је.

Какав год био исход рата, Путин је већ учинио чуда у промовисању одлучности и јединства ЕУ, констатује се у коментару.

„Можемо само да се надамо да ће Путин и Си бити свргнути пре него што успеју да избришу нашу цивилизацију“, закључио је мрачно Сорош.

Извор: Индекс.хр