Русија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Ако се удари на Русију, цена би могла да скочи на 200 долара

Шеф америчке компаније Pioneer Natural Resources упозорио је да САД неће моћи да надокнаде „недостатак Русије“.

Глобалне цене сирове нафте могле би да порасту на 200 долара по барелу ако руска нафта и гас буду забрањени, каже Скот Шефилд, извршни директор највећег америчког оператера нафте из шкриљаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Једини начин да се Путин заустави је да се забрани извоз нафте и гаса. Али ако западни свет објави да ће забранити руску нафту и гас, нафта ће поскупити на 200 долара по барелу“, рекао је Шефилд, преноси Фајненшел тајмс.

Шефилд је упозорио да САД неће моћи да замене залихе сирове нафте из Русије 2022. године, истичући да ће бити потребно много месеци да америчка нафта из шкриљаца постигне неопходно повећање производње.

Амерички произвођачи су тренутно спутани ограничењима у ланцу снабдевања, као и захтевима са Вол стрита да оператери искористе своју неочекивану цену нафте за исплату дивиденди уместо да буше још бушотина, навео је он.

„Не можемо да се променимо ове године. Говорим о плану од две до три године. Јер када су у питању амерички шкриљци, чак и ако неко дода опрему за бушење, потребно је шест до осам месеци да се добије прва производња. Постоји мањак радне снаге, недостатак опреме, песка“, казао је.

Како подсећа тај медиј, у петак је амерички државни секретар Ентони Блинкен одбацио позиве да се Русији одмах уведу енергетске санкције, тврдећи да би таква акција више штетила Американцима него Москви.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92