Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Четири украјинска града под БРУТАЛНИМ УДАРИМА руске војске: Уништена једна од највећих челичана у свету

Градоначелник Маријупоља Вадим Бојченко рекао је данас да се у центру града воде уличне борбе, што, према његовим речима, омета напоре да се извуче неколико стотина људи који су заробљени у подруму позоришта за које украјински званичници кажу да га је Русија бомбардовала у среду, јавља ББЦ.

Бојченко је рекао дописнику британске медијске куће да су специјални тимови у могућности да рашциште рушевине и склоне људе само када дође до затишја у борби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Има тенкова, гранатирања, разноразна врста оружја се испаљује. Наше снаге раде све што могу да задрже своју позицију у граду, али су непријатељске снаге бројније него наше, нажалост – казао је Бојченко.

Он није могао да да процену колико људи је успело да побегне из те области претходна 24 сата.

Украјинске власти нису приметиле да је дошло до значајног померања граница раздвајања између украјинских и руских снага, рекао је данас саветник украјинског председника Олексиј Арестович.

У онлајн обраћању, казао је да су у току борбе у Маријупољу, Николајеву, Херсону и Изјуму, где је руска војска у офанзиви, пренео је Ројтерс.

Саветник украјинског министра унустрашњих послова Вадим Денисенко изјавио је данас да се у Маријупољу украјинске и руске снаге се боре за челичану „Азовстал“, једну од највећих у Европи.

– Сада је у току борба за “Азовстал“. Могу да кажем да смо изгубили овог економског гиганта. Заправо, једна од највећих челичана у свету је уништена – рекао је Денисенко, пренео је АП.

Москва: „Уништени обавештајни центри украјинске војске у Одеси“

Руски обалски ракетни систем „Бастион“ уништио је електронске обавештајне центре украјинске војске у региону Одесе, саопштио је данас портпарол министарства одбране Игор Конашенков.

– “Бастион“ је уништио обавештајне центре местима Велики Далњик и Великодолинскоје – рекао је он, преноси ТАС.

Конашенков је додао да је руски борбени авион уништио четири ракетна система противваздушне одбране украјинске војске рано јутрос, међу њима три система С-300 и један Бук-М1.

– Руска војска је, уз помоћ дронова, циљала 69 војних објеката у раним часовима, а међу метама су биле и четири команде, укључујући и штаб једне бригаде. Оборено је 12 беспилотних украјинских летелица – истакао је Конашенков.

Украјина: Убијено више од 14.400 руских војника

Више од 14.400 руских војника убијено је током прве три недеље рата у Украјини, тврди Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Генералштаб је на Фејсбуку навео да је Москва изгубила огромну количину војне опреме, укључујући 1.470 оклопних транспортера, 60 тенкова и више од 100 борвених авиона и хеликоптера, преноси Би-Би-Си.

Би-Би-Си није могао независно да потврди ове наводе, али напомиње да су обавештајни извори Жапада сугерисали да је око 7.000 војника убијено, а између 14.000 и 21.000 рањено у рату.

Градоначелник Запорожја: Најмање 9 жртава у гранатирању

Најмање девет особа је погинуло, а 17 је повређено у гранатирању предграђа Запорожја, на југу Украјине, у петак, саопштио је данас заменик градоначелника Антолиј Куртиев.

Он је додао да је од тада војска прогласила 38-часовни полицијски час у Запорожју, који је, како је навео, био на мети напада руских снага и њихових минобацача, тенкова, хеликоптера и ракетних система, преноси Ројтерс.

Куртијев је рекао да полицијски час почиње данас после подне и да ће трајати до понедељка рано ујутру.

Запорожје је важна транзитна тачка за неке од 35.000 људи који су побегли из опкољеног Маријупоља на југоистоку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг