Србија

НБС ОГРАНИЧИЛА МЕЊАЧНИЦЕ: Нова одлука ступила на снагу, ево шта то значи за грађане

Народна банка Србије изменила је Одлуку о условима и начину обављања мењачких послова, па је мењачнице ограничила да при продаји и откупу од физичких лица могу наплатити провизију од највише један посто.

Рачуница сада, после објаве измењене одлуке, изгледа овако: у мењачницама се девизни курс евра формира тако што су дозвољена одступања од средњег курса највише 1,25% навише и наниже, и на то може да се, и код продајног и код откупног курса, дода провизија од 1%.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичан средњи курс НБС за 11. март, износи 117,6470 динара, а када се на то дода 1,25%, колико може да износи максимални продајни курс, па на збир још 1% провизије, грађане у мењачницама евро може да кошта максимално 120,31 динар.

У супротном смеру – када се од средњег курса одузме 1,25%, колико може да износи минимални откупни курс у мењачницама, па се добијени резултат умањи за још 1% провизије, добије се минималних 115,01 динар за колико грађани могу да продају евро у мењачницама.

У Одлуци НБС, објављеној у Службеном гласнику, наводи се и да на почетку радног времена мењач мора да на видном месту истакне, на начин на који је истакнута и курсна листа, да провизију наплаћује до максимално један посто.

До сада су, подсетимо, мењачнице могле да зарачунавају провизију од један одсто при откупу девиза од грађана, док провизија при продаји евра и другог страног новца није била ограничена.

До овакве одлуке дошло је пошто је НБС обавила контролу више мењачница због навода да су продавале евро по већем курсу.

Извор: Танјуг