Свет

Не иде како је ЕУ замислила – Русија им је приредила тежак шок а тек је почела са одговором

Руководство Руске Федерације је вешто одиграло комбинацију са западним санкцијама, гурнувши САД и европске земље у сопствену замку. Ово се наводи у чланку британског листа The Guardian.

Колективни Запад, на челу са Сједињеним Државама, очекивано је почео да прихвата нове пакете антируских санкција након почетка специјалне операције Оружаних снага Русије за демилитаризацију и денацификовање Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На удару су били банкарски сектор, енергетика и микроелектроника. Међутим, удар су добили и Американци и Европљани. И једни и други суочени су са наглим растом цена гаса и горива за аутомобиле. И то упркос чињеници да Москва још није предузела никакве контрамере, а има маневарског простора.

„Значај Русије за свет превазилази њену величину као 11. највеће светске економије. Преоријентација руског извоза нафте, гаса и угља из САД и ЕУ на азијске увознике биће велики економски шок“, пишу британски новинари.

Али и без овога, руководство Руске Федерације има шта да одговори. Конкретно, пренос плаћања за трговину гасом са непријатељским земљама у рубље, који је најавио руски председник Владимир Путин, представља снажан ударац Западу.

Такав корак не само да доводи до јачања рубље, већ је у стању да врати стране инвестиције у екстрактивне индустрије. А то, пак, лишава сваког смисла транзицију ЕУ на „чисту” енергију.

Осим тога, посматрачи Гардијана подсећају да је руска пшеница тражена како у Европи, тако и у Африци и Азији.

Сви ови фактори заједно не дозвољавају Западу да дуго држи Москву у „геополитичком кавезу“. Пре или касније, она ће се извући из тога, па чак и у своју корист.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs