Србија

НЕМАЧКИ ИЗАСЛАНИК ЗА БАЛКАН: Србија да уведе санкције Русији, потписала је Споразум…

Фото: Pixabay.com

Специјални изасланик немачке Владе за Западни Балкан Мануел Зарацин изјавио је данас да у Немачкој очекују од Србије да уведе санкције Русији, јер је кандидат за чланство у ЕУ.

„То је предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању који је потписала и Србија, па желимо да Србија уведе санкције Русији. Москва жели дестабилизацију Балкана, у то свакако верујем, али уверен сам да имамо могућности, да не дозволимо такву дестабилизацију. Кремљ не нуди ништа привлачно грађанима Западног Балкана”, рекао је Зарацин за РТК, преноси Танјуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли има наде за чланство Косова у НАТО, немачки изасланик каже да је Берлин признао такозвано Косово као независну и суверену државу.

„Стога, наравно да мислимо да Косово има право да се придружи међународним организацијама у којима још није признато. Колико је реалан захтев за чланство у НАТО? Постоји пет чланица ЕУ које још нису признале Косово, а које су и чланице НАТО, и отуда знак питања. Наравно, веома добро разумем тренутну ситуацију и претње Косову и оно што могу да кажем је да морамо више да радимо на побољшању позиције Косова на међународној сцени и чланству у међународним организацијама”, додао је он, пише Политика.

Он није, како је рекао, желео да улази у дубину и тумачи дефиницију Заједнице српских општина и Бриселски споразум.

„Оно што је важно то је да да обе стране почну да се залажу за конкретан напредак у процесу нормализације односа две земље и наравно да је ЗСО једна од тема о којој треба разговарати, али не и једина”, истакао је Зарацин.

РТК оцењује да после суспензије Русије из Савета Европе, две трећине држава чланица СЕ подржава чланство Приштине у тој организацији и поставља питање Зарацину – да ли је време да се Приштина пријави за чланство.

„Тренутно приводимо крају процес повлачења Русије из Савета Европе. Сматрам да, као што смо раније рекли, Немачка у принципу подржава чланство Косова у свим међународним организацијама. О питању тренутка када Косово треба да се пријави, треба разговарати, не само са Немачком већ и са другим државама СЕ које су признале независност Косова. Дакле, мишљења смо да Косово треба подржати, али поводом времена подношења захтева за чланство, треба разговарати са партнерима”, казао је он.

Према његовим речима, Западни Балкан је приоритет немачке Владе, што је, како каже, истакла и министарка спољних послова Аналена Бербок током свог недавног боравка на Западном Балкану.

„О томе сведочи и моје именовање за специјалног изасланика, имам подршку целог владиног кабинета. То доказује да моје именовање није партијско питање, већ показује подршку читаве немачке Владе Западном Балкану”, изјавио је Зарацин.

Извор: politika