Свет

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ УДАРИЛИ НА ВУЧИЋА: Свемоћни српски шеф државе би најрадије ћутао о рату у Украјини, али…

Србији је све теже да лавира између Истока и Запада, пише лист Штутгартер нахрихтен. Наводи се да је Вучић био усавршио ту игру, да се пред изборе сликао и са Путином и са Меркел, али да је сада између две ватре.

„Свемоћни српски шеф државе би вероватно најрадије ћутао о крвопролићу у Украјини док се рат не заврши“, пише Штутгартер нахрихтен о окаснелом ставу званичног Београда који се свео на подршку територијалном интегритету Украјине и одбијање да се Русији уведу санкције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Лавирање између Истока и Запада у Београду има традицију још откако је Тито раскинуо са Стаљином“, подсећа београдски дописник листа Томас Розер. Наводи да је 2009. председник Борис Тадић прогласио ЕУ, САД, Русију и Кину за „четири стуба спољне политике“, преноси Дојче веле.

„Вучић је усавршио тај плес по жици између светова, и као спретни самопромотер годинама га је користио као муницију у предизборним кампањама: пред свако гласање је Вучић ишао да се слика са Путином у Москви, а са Ангелом Меркел у Берлину“, пише лист.

„Човек који је у непрестаној кампањи има идуће изборе за председника и парламент почетком априла. Но, његова ктиторка из редова немачких Демохришћана више није ту, а посвећена аудијенција код Путина тешко да је сада замислива“, додаје Штутгартер нахрихтен.

У тексту се наводи да су амбасаде САД и Русије поздравиле компромис који је Београд нашао у украјинском рату, али да Европска унија нимало није одушевљена. Подсећа се да је Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију, назвао одбијање Београда да се прикључи санкцијама „одлучујућим спољнополитичким закључком“ за будуће односе Србије и ЕУ.

„Ово је крај српског европског пута. Све се више удаљавамо од ЕУ“, преноси лист речи Срећка Ђукића, ранијег српског амбасадора у Белорусији.

„Београд је збиља између две ватре“, додаје Розер у свом тексту, јер ЕУ од кандидата очекује да ускладе спољну политику, а Москва очекује лојалност у замену за подршку код питања Косова.

„За сада, изгледа да је политички камелеон Вучић одлучио да надаље полаже на двоструку игру“, закључује Штутгартер нахрихтен.

Извор: Дојче веле