Свет

НЕМЦИ УДАРИЛИ НА СВОЈУ ВЛАДУ: БАНКРОТИРАЋЕМО због цена горива! Стала производња челика

Удружење малих и средњих подузећа у Немачкој најавило је масовни банкрот подузећа због раста цена енергената, извештава немачки лист NEOPresse.

Генерални директор Удружења за мала и средња предузећа у Немачкој Маркус Јергер, објавио је извештај у којем оштро критикује немачку владу због високих намета на струју и превисоке цене енергената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Савезно удружење малих и средњих предузећа страхује од банкрота предузећа и губитка радних места због високих цена енергије. Цене енергије су постале егзистенцијално питање за многе предузетнике“, рекао је он.

Јергер, економски експерт, назвао је неприхватљивим цену бензина изнад два евра по литру и удвостручење цене гаса. Према његовим речима, то прети да изгуби велики број предузећа и радних места. Он се заложио за минимални порез на струју и промену система повластица за коришћење јавног превоза.

Цене гаса у Европи последњих дана су нестабилне: гориво је поскупело након што је председник Владимир Путин 21. фебруара потписао указе о признавању суверенитета Доњецке и Луганске Народне Републике, а 24. фебруара наредио покретање специјалне војне операције за демилитаризацију и денацификују Украјину.

Међутим, значајно повећање цена гаса у ЕУ почело је још прошлог пролећа. До краја лета 2021. цене су скочиле са 250-300 долара на 600 долара за хиљаду кубних метара, а почетком октобра на 1.000 долара. Рекорд је оборен 7. марта – 3.892 долара за хиљаду кубних метара. Овако упорно високе цене нису виђене у Европи од 1996. године.

Стручњаци приписују велико повећање цена следећим разлозима: великом потражњом за течним природним гасом (ЛНГ) у Азији, ограниченом понудом од главних добављача и ниским нивоом попуњености подземних складишта у Европи (после дуге хладне зиме и топлог лета 2021.) .

Потпуно стала производња челика у Немачкој

Због раста цена електричне енергије у Немачкој, челичана Лех-Шталверке у баварском градићу Мајтинген обуставила је производњу, пише Дојче виртшафтс нахрихтен.

Компанија је саопштила да „економски није изводљиво“ да сада ради.

Такође, немачки концерн челика TisenKrup AG пријавио је вишеструко повећање трошкова електричне енергије. Концерн је саопштио да су у последњих 6 месеци његови трошкови гаса и струје премашили 100 милиона евра.

Лех-Шталверке годишње произведе више од милион тона грађевинског материјала и троши енергију колико и град од 300.000 становника. Поред запослених у зависним предузећима, у производном погону ради више од 1.000 радника.

Лех-Шталверке је једина челичана у Баварској.

Челичане које користе електричну енергију за топљење старог метала троше много више енергије од оних које користе традиционалне високе пећи, које користе руду гвожђа и кокс од каменог угља.

Извор: Немачки медији