Свет

НЕСТАШИЦЕ ХАРАЈУ ЕВРОПОМ! ОВО СЕ ДЕСИ КАД СА РУСИЈОМ УЂЕШ У СУКОБ: Супермаркети у Белгији ограничили продају уља и брашна

Foto-Pixabay.com

Последице поскупљења енергената и забране извоза пољопривредних производа производа као што су кукуруз, пшеница, житарице итд. и од Украјине и од Русије, се са протоком времена све више осете широм Европе. Осим раста цена тих сировина које су подстакле потрошаче широм континента да панично купују основне намирнице, Европа се сада суочава и са још једном индиректном последицом.

Наиме, супермаркети широм континента, од Шпаније до Русије, су због празних рафова (исто као и на почетку пандемије) почели да уводе ограничења продаје, како уља тако и других намирница. Ипак, и ове мере према саопштењима надлежних институција могу да се испоставе контрапродуктивним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре нешто мање од две недеље, тј. 09. марта, на састанку експерата поводом прехрамбене сигурности у Европској комисији било је речи и о оваквим мерама. Извршна власт ЕУ је упозорила на такве потезе (ограничење количине која може да се купи), јер се плаше да би то могло да „пошаље сигнал“ потрошачима да нема довољно производа, што би изазвало паничну куповину. Током састанка је више пута повлачена паралела између тренутне ситуације и пометње за тоалет папиром с’ почетка пандемије, преноси Еурацтив.

Немачка

Од избијања сукоба све више снимака и фотографија немачких супермаркета које круже друштвеним мрежама који показују празне рафове. Увелико је група стручњака упозорила на проблеме у снабдевању поједином робом у Немачкој, а из супермаркета и трговинских ланаца су саопштили да је примећено повећана потражња за уљем и брашном.

Велики број супермаркета који су пријавили повећану потражњу су увели ограничења у продаји.

– У нашим продавницама тренутно примећујемо повећану потражњу посебно за сунцокретово уље, као и репичино и маслиново уље”, рекли су из једног немачког трговинског ланца, те да су ограничили продају на једну или две боце.

Портпарол Савезног удружења немачке малопродаје „Трговина прехрамбеним производима“ Крситијан Бочер, позвала је људе да не гомилају залихе, већ да „као на почетку корона кризе“ покажу солидарност према другим купцима.

Она је додала и да не постоје никакве информације о општим несташицама широм нације.

Аустрија

Аустрија увелико има оформљен кризни штаб који анализира стање снабдевености у земљи, и у 8 од 11 области је издато упозорење.

Према поверљивом документу, како пише лист „Хојте“, за одређене области је на скали од шест нивоа издато упозорење, а експерти истичу да постоји потреба за обазривошћу због проблема у снабдевању гасом, нафтом, сировинама и микрочиповима.

Кризни штаб је навео да је дошло до утростручења цене ђубрива, те су указали и на проблем високог нивоа цена житарица.

Посебно је занимљива и вест да је једини произвођач конзервираног хлеба такође изложен огромној потражњи.

– Сваки дан добијамо око 300 наруџбеница грађана, а уз то имамо и споразуме о снабдевању продавница за преживљавање. Сваког дана наши погони раде 16 сати, наводи пекара „Дајзер“ из Бадена, преноси Тањуг.

Хрватска

Према писању „Јутарњег листа“, породице у хрватској масовно купује уље, те би трговци могли, у случају да потражња не падне, да уведу рестрикције.

Лист је пренео и изјаве великих трговинских ланаца у Хрватској који су рекли да су добро снабдевени и да не намеравају да уведу рестрикције још увек.

Белгија

Велики трговински ланци у Белгији су ограничили продају брашна, уља и конзервираног поврћа због повећане потражње.

Из неколико компанија су напоменули да је у питању „превентивна мера“, те да несташица у суштини нема. Купци у Белгији тренутно могу да купе у појединим радњама само два паковања уља, брашна или конзервираног поврћа.

Поред снабдевања и цене хране у белгијским продавницама су остале стабилне упркос астронимском расту енергената и грејања у земљи. Литар сунокретовог уља у Белгији се може наћи за 2,40 евра, бело брашно је од 0,55 евра по килограму, а литар млека од 1, 30 евра.

Италија

Ситуација са снабдевањем храном у Италији је у крајњу руку незавидна, и у овој земљи су се огласили трговински ланци који су навели да почињу са „рационализацијом залиха“ у Тоскани, венету и другим покрајинама.

На пример, супермаркети у Тревису и Белуну су ограничили продају уља на два паковања по купцу, док на другим местима ограничена је продаја уља на 5 паковања од по литар.

– Ситуација око снабдевања се развија, али не у мери у којој би људи требали да се претерано брину, саопштено је из једног италијанског трговинског ланца.

Шпанија

У Шпанији се већ данима бележи навала на брашно. Ова земља је до сада увозила чак 62 одсто уља из Украјине, те га је и поред панике све мање.

– Наручили смо нове количине уља, али већ данима нема испорука, рекла је продавачица у једном супермаркету у Барселони.

Поједини супермаркети ограничили су продају сунцокретовог уља на пет литара по особи, а иста мера важи и за брашно.

Удружење супермаркета и других великих трговинских ланаца „Аседас“ је пре пар дана указао на неуобичајено понашање потрошача и саопштило да је снабдевање овим производима у Шпанији осигурано.

Ипак,према писању тамошњих медија, до проблема може доћи на лето, и додају да због заустављања извоза кукуруза из Украјине може да дође и до несташица сточне хране.

Русија

Кремљин је већ неколико пута упозорио народ да не паниче и масовно купују намирнице као што су шећер и пшеница. Цене хране су у Русији драстично порасле, а и са свих страна те државе стижу информације о несташицама.

– Руси немају никакву потребу да јуре у продавнице и откупљују шећер, брашно и тоалет папир у великим количинама, рекао је портпарол Кремља Димитриј Песков у петак.

Иако се ради о земљи која је велики извозник шећера, цене су у последње две недеље према званичним подацима тамошњег завода за статистику порасле 15 одсто.

Извор: Танјуг