Свет

„НИСМО МИ, КИНА ЈЕ!“ Трамп дао ЈЕЗИВУ ИДЕЈУ! БОМБАРДОВАЋЕМО Русију!

Бивши амерички председник Доналд Трамп предложио је да би САД једноставно требало да прекрије своје борбене авионе кинеским заставама и да нападне Русију, рекавши да би то навело Русе и Кинезе да се боре једни против других.

Током обраћања синоћ у Њу Орлеансу, Доналд Трамп се поново осврнуо на рат Русије и Украјине. Тако је изнео идеју да би било добро кад би САД могле да преруше своје борбене авионе Ф-22 кинеским заставама и да бомбардују Русе, према аудиозапису који је објавио новинар Вашингтон Поста Џош Давси.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„И онда кажемо – Кина је то учинила, ми нисмо. Затим се они почну да се свађају једни са другима, а ми седимо и гледамо“, додао је Трамп.

Поводом тога се огласио стручњак за међународно право и објаснило шта би такав потез изазвао.

„Коришћење заставе неутралне државе или било које друге државе која није страна у сукобу је забрањено“, рекла је Лори Р. Бланк, стручњак за међународно право на правном факултету Универзитета Емори. „Ова идеја би увела САД у сукоб (јер би то заправо била ангажовање у војним операцијама против Русије) и била би у супротности са правилом које забрањује употребу застава, амблема или обележја неутралних држава или држава које нису стране у сукобу.

Други стручњаци кажу да идеја коју је изнео Трамп перфидна.

„Таква варка је перфидна и крши међународно хуманитарно право и међународно обичајно право“, рекао је Вилијам Ц. Банкс са Универзитета у Сиракузи. „Перфидност у лаичком смислу је издаја.“

Међутим, Мајкл А. Њутн са Универзитета Вандербилт приметио је да се перфидност углавном бави злоупотребом непријатељске заставе, а не заставе трец́е стране.

„Мало је тешко тврдити да би злоупотреба кинеских ознака заправо била перфидна у правном смислу, јер они ни издалека нису страна у сукобу“, рекао је Њутн.

То би највероватније само изазвало конфузију међу руским снагама, праћено, наравно, непосредним видео снимком који би показао колико би таква стратегија била неразумна, додао је Њутн.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс