Свет

НОВИ УДАР НА РУСИЈУ: ЕУ донела одлуку

Фото: Јутјуб

Земље чланица Европске уније договориле су нови пакет санкција против високих руских званичника и олигарха у знак одмазде за инвазију Русије на суседну Украјину, саопштила је данас Француска.

Нове санкције ће подразумевати и увођење ограничења за поморски сектор и искључивање три белоруске банке из СWИФТ банкарског система, наводи се у низу твитова Француске која је председавајућа Европском савету, а преноси агенција Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додатне санкције формално ће сутра и прекосутра одобрити лидери 27 држава чланица блока на самиту у Версају, у Француској.

Нове санкције договорене су на такозваном састанку COREPER II, који је, уочи самита, окупио сталне представнике сваке земље чланице ЕУ.

Борељ: ЕУ ради на новим санкцијама за 100 Руса

Владе Европске уније припремају нову рунду забрана путовања и замрзавања имовине за око 100 Руса због инвазије Москве на Украјину, а одлука би могла бити донета касније данас, изјавио је високи представник ЕУ за спољне послове Ђузеп Борељ.

– Државе чланице раде на пакету санкција за око 100 људи на различитим нивоима власти – изјавио је Борељ у Европском парламенту у Стразбуру, а преноси агенција Ројтерс.

Он је рекао да се договор у вези са овим питањем очекује „до краја данашње седнице“, али није изнео додатне детаље.

Извор: Танјуг