Русија

Нови удар на Русију! Одлука која мења историју

Европска комисија поздравља данашњи договор Савета Европе да усвоји четврти пакет рестриктивних мера против Русије као одговор на њену бруталну агресију на Украјину и њен народ, стоји у данашњем саопштењу ове организације.

Остатак саопштења преносимо у целости:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ове санкције ће додатно допринети јачању економског притиска на Кремљ и осакатити његову способност да финансира своју инвазију на Украјину. Они су координисани са међународним партнерима, посебно са Сједињеним Државама.

Договорене мере су следеће:

Потпуна забрана било каквих трансакција са одређеним руским државним предузећима у различитим секторима – војно-индустријском комплексу Кремља.

Забрана увоза у ЕУ тих производа од челика који су тренутно под заштитним мерама ЕУ, што износи приближно 3,3 милијарде евра изгубљеног извозног прихода за Русију. Повећане увозне квоте ће се дистрибуирати другим трећим земљама ради компензације.

Далекосежна забрана нових инвестиција у руском енергетском сектору, са ограниченим изузецима за цивилну нуклеарну енергију и транспорт одређених енергетских производа назад у ЕУ.

Забрана извоза луксузне робе (нпр. луксузних аутомобила, накита, итд.) да би директно погодила руску елиту. Штавише, списак санкционисаних лица и субјеката је додатно проширен и укључује више олигарха и пословних елита повезаних са Кремљом, као и компанија активних у војним и одбрамбеним областима, које логистички и материјално подржавају инвазију.

Постоје и нови спискови актера активних у дезинформацијама

Забрана оцењивања Русије и руских компанија од стране агенција за кредитни рејтинг ЕУ и пружање услуга рејтинга руским клијентима, што би довело до тога да они још више изгубе приступ финансијским тржиштима ЕУ.

Ускраћивање статуса најповлашћеније нације Русији ЕУ, заједно са другим чланицама Светске трговинске организације (СТО), пристала је данас да ускрати руским производима и услугама третман најповлашћенијих нација на тржиштима ЕУ.

Нове мере су уследиле након саопштења чланица Г7 у петак, 11. марта. Ово ће суспендовати значајне бенефиције које Русија ужива као чланица СТО. Ове акције против Русије штите суштинске безбедносне интересе ЕУ и њених партнера у светлу ничим изазване, смишљене и неоправдане агресије Русије на Украјину, уз помоћ Белорусије.

Они су у потпуности оправдани према закону СТО“, стоји у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс