Србија

ОГЛАСИО СЕ ПРЕДСЕДНИК: Забринула ме друга изјава Бајдена, да се припремимо за рат

Председник Републике Србије Александар Вучић гостовао је у емисији „Јутро“ на ТВ Прва, где је говорио о свим најактуелнијим темама.

Председник се на почетку разговора осврнуо на тренутну ситуацију у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да није аналитичар и не може да се понаша тако, те да га по питању сукоба у Украјини све забрињава.

„Све ме забрињава. Ви видите једну рекао бих, навијачку опредељеност, и безброј тумачења. Оно што је за нас важно јесте да ми чувамо себе“, рекао је.

Како је рекао, када је био последњи пут у студију ТВ Прва нажалост је предвидео да ћемо ићи у правцу већих сукоба.

Додао је да га забрињава друга Бјаденова изјава, а не она да је „Путин касапин“.

„Бајдена познајем као врло опрезног човека који све припрема. Ја у нашем првом разговору сам схватио да има тим који га изузетно припрема, ако је нето рекао, није то рекао случајно“, казао је.

Оно што је интересантно је да се то и даље иде у правцу нових сукоба, и та изјава је много значајнија, а то је да се припремимо за дуготрајну борбу.

Председник се осврнуо и на писање „Гардијана“ да је мир у нашем региону угрожен, рекавши да је све „лаж“.

О гласању на Косову

„Има покушаја неодговорних људи да ураде нешто. То је и овај случај са изборима на Косову и Метохији. Ја добијам више од 90 посто гласова тамо. Они су рачунали да ја нећу да одустем од 50.000 гласова, и да ће да ме натерају да уђем у то, а онда да видимо кога ћемо да протерујемо на КиМ“, рекао је.

Како је навео, молио је људе да сачувају мир.

„Тих 50.000 гласова, ако је то разлика која ми је потребна, онда и не треба да будем на власти. Да ли је важније то гласање или да Срби на КиМ буду живи? Знам како би то изгледало, Срби би се бранили. Да ли је вреднији један живот на Косову или 50.000 гласова“, рекао је председник.

Вучић је рекао да је читао саопштење Лајчака и Бисљимија, те да је то таква дрскост и безобразлук.

„Ви то говорите у саопштењу где нисте договорили ништа, ни ЗСО ни галсање“, рекао је он и додао да се то ради у ситауцији када се једном народу забрањује да излази на гласање. Додао је да ће Албанци наставити са својим притисцима.

Како наводи једини посао региона је да оговара Србију, да би нам „натоварили Запад на врат и да се заустави Србија у економском развоју“.

„Видите шта раде Аљбин Курти и Ђукановић, они користе прилику, једини посао је да идемо да оговарамао Србију, да говоримо да је Вучић мали Путин не бисмо ли цео Запда натоварили на врат Србији. Србија о њима никад не говори, да се заустави Србија у економском расту. Као тај лист Гардијан, ни ништа друго не раде, осим што лажу“, рекао је он и додао да су у питању плаћени чланци у британском Гардијану.

Како је рекао, он сигурно неће клечати на коленима, јер није клечао ни када је било питање тзв. Косова.

„Србија није напала Украјину“

Истакао је да све што ради је у интересу наше земље.

„Србија је осудила напад на Украјину, понашала се озбиљно и одговорно. Србија није ничија слушкиња, не испуњава ничије налоге, ни Русије ни Америке – Србија је самостална независна земља. Србија има искуство из 90их и ја сада питам лажове из Гардијана – шта је било када сте туикли невину Србију без одлуке Уједињених нација. Скупило се вас 19 батинаша да нападнете једну земљу, и тешко вам је да кажете то. Рећи ће да, како је Фишер рекао, решили смо ‘Аушвиц на Косову’, као да су неки други имали Жуту кућу, а не ми. Само вас питам када ћете да станете са свим лажима, када је доста. То вам договори о хистерији и немоћи. Када ви морате да се иживљавате на малој земљи као што је Србија. То вам је кад не можете да се иживљавате на неким већим. То је кад тражите трунку у нечијем оку, а балван у својем не видите. Мислите да ја са њима разговарам тако што клечим у некој амбасади и чекам да ми нареде? Ја сам председник Србије, нисам клекнуо ни у Вашингтону, нигде, а камо ли да клечим пред лажовима Гардијана“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да Србија није напала Украјину и не учествује ни у чему.

„Шта хоћете од Србије? Да уведемо санкције Русији? А што ви нисте на гас и на нафту? Вама ако одговара, а онда ћете једној сувереној земљи да одређујете којим ће санкцијама да се придружује. Ми сметамо због свог напретка. Неки ће увек да нас доживљавају као мале Русе иако смо ми Срби“, навео је.

Како је казао, све што је мислио да не може да се деси, десило се у последње време.

„Бољи је био разговор са Бербок него што су многи очекивали. Рационална жена и могао сам да разговарам сасвим нормално. Ја гледам све канале и знам шта јављају. Обратите пажњу на један детаљ. Комплетан речник који је НАТО користио против Србиј – користе Руси. Као да се играју са њиховим речником, као да су узели темплејт и говоре на исти начин. Да ли је то збиља, шала и шта не знам“, навео је Вучић.

Стање у Војсци

Вучић је навео да у Србију стиже доста оружја.

„Причаћемо када стигне, али није из Русије. Стање је много боље него што је било. Што се начег региона тиче, Србија је апсолутно безбедна. Наша снага је толико одвраћајућа. А што се тиче неког другог, то нећемо да дозволимо политички. Ником другом у региону никада неће пасти да дирне Србију, ако ни због чега другог, оно због њене снаге“, рекао је.

Како је навео, данас је тежак дан за нас.

„Не само дан када смо оборили стелт, него и 41. година. Ништа нисмо урадили осим што не служимо туђим, него својим интересима. Политичко руководство не сме да доведе своју земљу да уђе у сукоб – и због жртава, и инфраструктурне штете, ни због економије која онда не може деценијама да се надокнади“, навео је председник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92