Русија

ОГРОМНА ПУТИНОВА ГРЕШКА: То нисмо очекивали

Одавно је познато да је Запад након почетка специјалне операције у Украјини замрзнуо лавовски део руских злато-девизних резерви, А 13. марта је Министарства финансија Антон Силуанов саопштио тачну цифру.

Укупан износ резерви је око 640 милијарди долара, а око 300 милијарди долара резерви сада не можемо да их користимо – рекао је Антон Силуанов за руске медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да ће Русија враћати дугове другим земљама, али у рубљама.

– Не одбијамо да платимо. Али пошто сте блокирали нашу валуту, онда узмите рубље. Морамо да платимо увоз хране, лекова и низа других животно важних добара. Али – још једном понављам – дугове које морамо да платимо земљама које су непријатељски настројене према Руској Федерацији и које су направиле таква ограничења у коришћењу златних и девизних резерви – тим земљама ћемо плаћати дугове у рубљама, рекао је Силуанов.

Како се догодило да су стотине милијарди златних и девизних резерви Русије замрзнуте?

„Нико није замишљао да ће Запад ово урадити Запад“ , рекао је за Радио КП Алексеј Зубец, директор Института за друштвена и економска истраживања Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације.

– Претпостављало се да су уз све сложене односе Русије и Запада финансије ствар која је ван политике. Увек је било тако. Нико нас није стварно уплашио замрзавањем резерви. Да, замрзнуте су резерве Ирана и Венецуеле, али нико није применио такве мере према великим земљама, рекао је он.

Експерт подсећа да је Русија успела да пребаци своје резерве са долара у евро. А пошто се веровало да су Европљани лојалнији Русији, сматрали су до замрзавања евра неће доћи. Али није све ишло по плану.

– Мало ко је замишљао да ће Русија ући у такав сукоб, покренути специјалну операцију. Такав акутни развој фазе моћи сукоба био је изненађење за многе, каже Алексеј Зубец.

– Постоји осећај да основни сценарио, по коме је наша влада деловала, није претпостављао могућност замрзавања наше имовине у страној валути. Да је Централна банка знала за ово, предузела би неке мере да новац претвори у злато, јуан или другу валуту, рекао је он.

Експерт сматра да тренутно чак ни замрзавање од 300 милијарди долара није критично за Русију.

– У условима високих цена нафте , метала и гаса, имамо довољно валуте, коју добијамо због увоза. Е сад, ако би цена нафте пала, као 2014. године, онда би ове замрзнуте резерве биле потребне. То сада не утиче на стабилност нашег економског система – уверен је Алексеј Зубец.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке