Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Тиодоровић открио који људи ће се вакцинисати једном годишње

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тидоровић открио је који људи ће морати једном годишње да се вакцинишу против корона вируса.

Пре нешто мање од месец дана, епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон истакао је да очекује да ће ковид бити болест за коју ће се вакцинисати једном годишње, као код грипа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову информацију потврдио је и епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тидоровић, напомињући за које људе ће ово правило важити.
„Они који су примили трећу, бустер дозу, ако припадају млађим и средовечним категоријама, њима то неће бити нужно потребно, изузев ако су хронични болесници, ако су ризична група из неког разлога. Што се старијих особа тиче, за њих ће то бити преко потребно да се вакцинишу сваке године. Како ствари стоје, све се креће према једном сценарију смиривања“, рекао је проф. др Тидоровић за Блиц и додао:

„Треба издржати ову и следећу недељу, да се види које су последице празника, већих окупљања, већих спортских и културних догађаја. Ако то прође без неког великог повећања и почне да се завршава следеће недеље, онда можемо очекивати лагано смиривање и опадање броја позитивних на тестирању, и оно што је важно, да се смањи број преминулих. Ако то тако крене, оптимистично гледано, онда ћемо половином марта ући у једну мирну, консолидовану ситуацију која је под контролом“, истакао је он.

„Као што имамо са грипом, зна се ко је угрожена категорија и они се вакцинишу, али свако ко жели да се заштити против грипа, он се вакцинише без обзира колико година има. Тако ће бити и са вакцинацијом против короне“, напоменуо је др Тидоровић и објаснио:

„Што се досадашње вакцинације тиче, обим је свакако могао да буде већи, али чини ми се да је то то, ко се вакцинисао, вакцинисао се. Даље ће се вакцинација највероватније кретати у смеру оних којима је она неопходна, а то су оне групе које сам већ набројао: старије особе, хронични болесници и они коју су угрожени“, рекао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало/Блиц