Свет

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Из Лондона у Београд стигла шок порука

И то се десило. Србија је добила признање за однос према украјинској кризи и од Велике Британије, традиционално не баш наклоњене нашој држави.

Преседан је уследио пошто је Србији успело да се у замршеним геостратешким околностима не определи ни за Москву ни за Кијев, за шта су претходних дана, како је писао Српски телеграф, стигле похвале и из САД и из Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А сада је и британска амбасадорка у Србији Шан Маклеод нахвалила избалансирану политику наше државе коју води председник Александар Вучић.

– Поздрављам то што је Србија јавно изразила бригу због трагичне ситуације у Украјини и подршку украјинском територијалном интегритету и принципима међународног права и међународних обавеза, као и томе што је обећала хуманитарну подршку – навела је у ауторском тексту Маклеодова и додала:

– Србија је пријатељ и Русије и Украјине. Разумем због чега Београд није желео да буде између Москве и Кијева, али када је реч о једноставним питањима, као што су разлика између онога што је исправно и онога што је погрешно, најтеже поруке најбоље могу пренети пријатељи.

Похвале из Лондона не чуде Милисава Паића, бившег амбасадора и председника Српског спољнополитичког круга, који у разговору за Српски телеграф каже да су Британци понекад рационални и схватају домете своје политике:

– Нарочито зато што је свима јасно да је председник Вучић резистентан на притиске, те да је наша политика принципијелна. Уз то, Лондон и Вашингтон и даље страхују да прејаким условљавањима Србију, која је кључни фактор стабилности у региону, гурају на руску страну, а гаје и илузије да ћемо постати чланица НАТО. Коначно, Британци не желе више да праве грешке као деведесетих, када су водили ратнохушкачку политику.

Џонсон: Поздрав за Вучића, надам се доласку у Београд

Амбасадорка Србије у Лондону Александра Јоксимовић сусрела се с британским премијером Борисом Џонсоном на пријему који је за учеснике Инвестиционог самита Европске банке за обнову и развој за западни Балкан организовао Форин офис, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Саговорници су констатовали динамичан политички дијалог, упркос пандемији, и отвореност за даље унапређење билатералних односа. С нагласком на обострани интерес за јачање трговинских и инвестиционих веза, у разговору је посебно истакнут значај очувања регионалне стабилности и убрзања економског развоја.

Упутивши поздраве председнику Србије Александру Вучићу, британски премијер је изразио наду да ће у наредном периоду реализовати посету Београду.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс