Свет

ПЕСКОВ СЕ ОГЛАСИО: Рат можемо да окончамо сваког часа, ако Украјина прихвати ове услове

Фото: Јутјуб

Русија је саопштила да „ни у једном тренутку“ не може да обустави операције, све док УКрајина не испуни руске услове. Портпарол Кремља Дмитриј Песков казао је да Украјина мора да призна Крим као руски, а Доњецк и Луганск као независне државе, преноси BBC.

Он је додао да Украјина, такође, мора да промени устав и одбаци све претензије да приступи било ком блоку, као што је НАТО, на пример.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Песков је навео да ће Русија завршити „демилитаризацију“ Украјине, а ако ови захтеви буду прихваћени, руска војска ће „истог тренутка“, зауставити своју војну акцију.

Портпарол Кремља инсистира да Русија не намерава да поставља даље територијалне претензије у Украјини.

Русија је заузела и анектирала Крим у марту 2014. године, а недељама касније подржала је проруске сепаратистичке регионе на истоку Украјине – Доњецк и Луганск.

Москва је 24. фебруара ове године започела инвазију на Украјину, односно „специјалну војну операцију“, како је Кремљ зове, са циљем да демилитаризује и денацификује Украјину. Инвазија је ушла у 12. дан, а данас се очекује трећа рунда преговора између делегација две стране. Локација на којој ће се представници Русије и Украјине састати још није обелодањена.

Извор: bbc