Русија

Подигао свет на ноге! ПУТИН ПОСЛАО МОЋНУ ПОРУКУ: Ја сам Рус, а кад видим примере херојства кажем…

СТАРИЈИ поручник из Дагестана Нурмагомед Гаџимагомедов је први руски официр који је добио титулу Хероја Русије током специјалне операције у Украјини, а поводом бројних припадника неруских националности који су показали херојство у Украјини, председник Русије Владимир Путин је упутио снажну поруку.

Министарство одбране Руске Федерације објавило је податке о подвизима руске војске током специјалне операције у Украјини. Испоставило се да међу њима има много представника различитих националности. Старији поручник Нурмагомед Гаџимагомедов из Дагестана је био приморан да се разнесе гранатом заједно са непријатељским војницима, и за то постхумно одликован. Заставник Арсалан Мункуев из Бурјатије је, упркос удару гранате, извукао више десетина рањених другова са бојног поља, док је редов Тахир Урунов из Башкирије једним поготком оборио два хеликоптера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О херојском чину официра дагенстанске националности говорио је и руски председник Владимир Путин током састанка са члановима Савета безбедности.

Он је истакао да Гаџимагомедов није напустио бојно поље, упркос томе што је био рањен, а затим се разнео гранатом заједно са милитантима који су га окружили.

– Ја сам Рус и, како кажу, имам Ивану и Марију у својој породици, али када видим примере таквог херојства, желим да кажем: „Ја сам Лак, ја сам Дагестанац, ја сам Чечен, Ингуш, Рус, Татар, Јевреј, Мордвин, Осет, рекао је Путин.

Гаџимагомедов је постхумно добио признање Хероја Русије.

 

 

Извор: Новости.рс