Регион

ПРОФЕСОР ОТКРИО СВЕ: „Знамо ко је претио Хрватској, то није Украјина“

Професор на Институту за међународне односе у Кијеву Максим Камењецкиј коментирао је стање у Украјини.

„Највећа опасност за Кијев долази с правца, ако гледамо по аналогном сату, од 9 до пола 12 сати. С тих подручја у непосредној близини града су јутрос гранатирани стамбено насеље Оболон и фабрика Антонов“, објашњава. Додаје и да је ово био један од најјачих удара по граду, али и да се Кијев спрема за борбе на свим странама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Доста је празан град, мислим да је више од половиине становника отишло. Снабдевање постоји, али не онакво какво је била пре рата. Кијев је, рекао је и градоначелник Кличко, створио залихе за две седмице. Траје полицијски час од 20 увече до 7 ујутро. Људи који имају могућност иду у склоништа преко ноћи. Сваки дан пет до седам пута се чују ваздушне узбуне. У таквом стању ми сад живимо“, каже Камењецкиј.

На питање о гранатирању запада земље Камењецкиј каже како мисли „да је то Путиново упозорење“.

„Руси су рекли да су ракетирали тај центар код Лавова јер су тамо страни плаћеници и њихова опрема. С тим што је наша служба за ванредне ситуације потврдила да међу погинулима и рањенима није било странаца. Мислим да је то упозорење. Сам ракетни удар који је извршен стратешким бомбардерима је знак да Руси користе све адуте које имају на располагању у својој војсци. Колико видим, они нису постигли резултат.“

Стање на југу земље

Говорећи о стању на југу земље, посебно у граду Мариупољу, Камењенцкиј каже како Руси имају један врло важан циљ у том подручју.

„Занима их да униште јединице пуковније Азов јер они сматрају да су то нацисти. Њима је задатак под било коју цену да униште отпор у Мариупољу, због тога уништавају град и цивиле. Око 2.000 цивила је погинуло у граду, то је стварно…“, говори.

„Не видим да су успоставили контролу ни над подручјима која су заузели. Они само пуцањем могу нешто да направе, али становници тих окупираних градова, они се не дају. И Херсон показује какви су протести под украјинским заставама против ове окупације. Они не контролишу главе Украјинаца“, објашњава.

На питање колико дуго Русија може да издржи овај и овакав војни поход, Камењецкиј каже да о томе говоре и предаја руских војника и побуне које се догађају уз границу међу војницима који су послати тамо како би учествовалии у овој „операцији“. Камењецкиј сматра да и то показује како агресор овде нема никакву моралну подршку ни у својим редовима. „Они осећају да се ту догађа нешто на што њихово руководство није рачунало, а то је саставни део деморализације“, каже.

Забрањена оружја

О томе да ли користе руске снаге забрањена оружја попут термобаричних бомби, Камењецкиј каже: „Што се тиче забрањеног оружја, сигурно да. Чак су и неки од мојих студената који су били у тим подручјима, Сумију, где је кориштен термобарички пројектил, то осетили на себи. У јужним деловима Руси су користили фосфорне гранате.“

О руским оптужбама да у Украјини постоје лабораторије у којима се ствара хемијско оружје каже: „Што се тиче хемијског оружја, у Украјини, као и у свакој земљи, постоје хиљаде лабораторија. Можемо ли сматрати да су то бактериолошки лабораторијом која представља опасност? Колико ја знам, Украјина себи не може да приушти ни технички да ради такво оружје јер га нема где испитивати. Русија то има где да испита. Ми то немамо, а нема ни потребе, нисмо се спремали за такав рат.“

Он каже и како Украјина није израђивала никакво хемијско оружје. „То никад није било потврђено, осим у изјавама руског руководства, да се нешто такво догађа у Украјини. То је чиста измишљотина“.

Пад дрона у Загребу

На питање постоји ли могућност да се Запад и војно укључи у рат у Украјини, Камењецкиј каже: „Засад, нажалост за нас, не видим такве могућности. Сумњам да ће Русија употребити хемијско оружје јер ће тиме прекршити све прописе и сврстати се у ред земаља с Ираком Садама Хусеина. Ја сумњам, али мени је жао што неке западне земље одустају од помоћи Украјини, чак и оружјем. Затварање ваздушног простора би било добро. Ако не већ авиони… Онда противваздушни системи. У Хрватској се показало колико је то важно.“

Говорећи о паду беспилотне летелице у Загребу прошлога тједна, Камењецкиј каже: „Ко и зашто, то је најзагонетније питање. Украјини нема смисла да лансира тако нешто. Знамо ко је пријетио Хрватској, то није била Украјина.“

Он каже да је могуће да је пројектил лансиран с подручја под руском контролом, додајући да и црвене звезде које су се могле видети на летелици приликом ископавања доказују да она није украјинска. Он сматра и да се долазак и пад летелице у Загреб може сматрати претњом. Камењенцкиј каже како је том ракетом тешко погодити баш неки конкретан циљ, али да се хтело показати да Запад није заштићен.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR