Свет

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ: Русија узвраћа ударац

Русија је исцртала планове да преузме имовину западних компанија које напуштају земљу, као реакција Кремљина на санкције и егзодус међународног бизниса од његове инвазије у Украјини.

Најављујући тај потез након што је низ глобалних фирми рекло да ће ове недеље обуставити пословање у Русији, укључујући МекДоналдс, Кока Колу и Пепси, Минситарство економије је саопштило да би могло да преузме привремену контролу над предузећима која одлазе, а у којима је власништво у рукама страних држављана веће од 25 одсто, пише британкси Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи преко видео позива са члановима владе у четвртак, Владимир Путин је рекао да би Кремљ могао да пронађе правно одрживе начине да заплени међународне фирме. Влада би настојала да се „уведе екстерно управљање, а затим та предузећа пренесу на оне који желе да раде“, рекао је путин. „За то постоји довољно правних и тржишних инструмената.

Михаил Мишустин, премијер Русије, је недавно изјавио да иако је већина бизниса зауставила своје пословање, читава ситуација ће бити детаљно испраћена и да је могуће да ће се повући потези који ће „увести екстерну администрацију“.

Овај потез Русије долази након што су прво западне Владе извршиле максимални притисак на Путина увођењем драстичних рестрикција на увоз руске нафте и гаса, заједно са финансијским санкцијама и замрзавањем имовине руских олигарха.

Поред формалних санкција, велике западне компаније и познати брендови су почели да напуштају Русију, да гасе тамо пословање.

Одговарајући на међународну изолацију, бивши руски председник, Димитриј Медведев је рекао да користи „симетричан одговор“ на санкције које је увео запад „укључујући заплену стране имовине и њихову могућу национализацију“.

– Исто се односи и на одбијање страних компаније да раде у нашој земљи, написао је он у објави на веб страници друштвених медија Вконтакте, оптужујући западне фирме које напуштају земљу да су „моронске јер плешу уз мелодију Вашингтона и Брисела“.

Он је рекао да ће Москва одговорити „фундаментално и оштро“ на одласке, додајући: „Без обзира на разлоге егзодуса, стране компаније морају да схвате да неће бити лако вратити се на наше тржиште.“

Русија је у четвртак објавила планове осмишљене да поврати притисак на запад кроз економске санкције, укључујући забрану на извоз дрвета, електронике и телекомуникационе опреме.

Москва је такође усвојила законе о заплени 10 милијарди долара авиона које су западне организације изнајмиле Аерофлоту и другим руским компанијама.

До тога долази док се Русија приближава отплати државног дуга, а рејтинг агенције упозоравају на „непосредан“ неуспех у потезу који би могао да доведе до финансијских губитака за власнике руских државних обвезница.

Главна економисткиња Светске банке, Кармен Рајнхарт, рекла је у четвртак да су и Русија и Белорусија, „близу банкрота“ у интервјуу за Ројтерс. Фич је раније ове недеље додатно снизио суверени рејтинг Русије у статус „смеће“, упозоравајући да је све већа вероватноћа да ће влада одустати од својих обавеза плаћања.

Русија би требало да у следећу среду изврши исплате у вредности од око 117 милиона долара за државно задуживање деномирано у доларима. Међутим, појавиле су се сумње да ли ће исплате бити извршене усред санкција против руске централне банке и комерцијалних зајмодаваца, као и узвратних мера које је најавила Москва.

Она је додала и да је утицај на глобални финансијски систем до сада био ограничен, иако је упозорила да би се у Европи могли појавити ризици. Око половине руских међународних обвезница држе страни инвеститори. Стране банке имају изложеност у Русији од више од 121 милијарду долара, од чега је већина концентрисана међу европским зајмодавцима, говоре подаци Банке међународних поравнања.

– Бринем због онога што видим, изјавила је Рајнхарт и додала да су финансијске институције добро капитализоване, али биланси су често непрозирни. „Постоји питање неиспуњења обавеза руског приватног сектора. Човек не може бити самозадовољан.“

Извор: Блиц