Свет

Путин је успео да запрепасти Запад јер га је натерао да ради оно што иначе никада не би

Фото: Јутјуб

Председник Руске Федерације Владимир Путин, објавивши одлуку о пребацивању плаћања за испоруку природног гаса за поједине европске земље у рубље, веома је збунио Запад.

Новинари немачке новинске публикације Der Spiegel дошли су до овог закључка након анализе необичног и спектакуларног потеза Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутори материјала су детаљно описали како је Запад реаговао на нове планове руског руководства, а објаснили и како је Москва заправо приморала Европску унију да заобиђе сопствене санкције.

Посматрачи Der Spiegel су пре свега подсетили да је руски лидер, објавивши нове услове у вези са снабдевањем природним гасом, упечатљиво утицао на западне колеге.

Владимир Путин је успео да ошамути Запад тако што га је ставио у незгодан положај. Тако ће земље ЕУ бити принуђене да прихвате нова правила игре које је наметнула Москва.

„Несумњиво, један од највећих талената руског председника је да прилично прецизно погоди најболније тачке својих колега“, закључили су немачки новинари.

Економиста Јенс Судекум сугерисао је да ће се Брисел суочити са одређеним потешкоћама у покушају да испуни услове које је поставила Русија.

Европска унија ће морати да купи рубље од Централне банке Русије, против које су раније уведена економска ограничења. Тако ће Запад бити приморан да заобиђе сопствене санкције како би купио руски гас.

„На овај начин Путин нас тера да заобиђемо сопствене санкције“, објаснио је Судекум.

Стратегија Москве ће заправо показати целом свету да се Запад, покушавајући да изврши финансијски притисак на Русију, нашао у економској замци.

Сада ће Европа морати да превазиђе препреке које је сама поставила како би наставила да купује руски природни гас.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке