Русија

ПУТИН ПОСЕДУЈЕ ОПАСНО БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ

И дан данас постоји објекат из совјетског доба у Сибиру где се налази арсенал биолошког оружја Владимира Путина.

Државни центар за истраживање вирусологије и биотехнологије у Новосибирској области поседује разорне вирусе као што су велике богиње и антракс, као и новије патогене убице попут еболе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Отворен у јеку Хладног рата 1974. као центар за истраживање биотероризма, и даље је једно од најстроже чуваних локација у Русији, ограђено бодљикавом жицом са наоружаним војницима који су стално стационирани на његовим капијама, пише Дејли мејл.

Центар од 70.000 квадратних метара је отприлике исте величине као фудбалско игралиште и једна је од 100 истраживачких и административних зграда у објекту, познатој у Русији као „Вектор“. То је једна од 59 биолабораторија са максималнм yа[титом у свету, статус који дели са Институтом за вирусологију Вухан – местом у центру порекла пандемије ковида.

Вектор има дозволу да се носи са најсмртоноснијим патогенима на свету, а радници одговорни за проучавање вируса носе војна зелена заштитна одела за цело тело. Тајновити објекат четвртог нивоа смештен је у подножју југозападног Сибира на граници са Казахстаном, једном од најсуровијих и најизолованијих места на земљи, где температуре зими могу да падну и до -35Ц.

Русија тврди да је лабораторија, једна од десетак укључених у производњу биолошког оружја у СССР-у, прекинула истраживање тог оружја 1992. након пада Совјетског Савеза.

Званично, лабораторија се сада фокусира на развој вакцина за смртоносне вирусе. Прошле године је покренуо истраживање праисторијских вируса пронађених у палеолитским коњима опорављеним од отопљеног пермафроста у Сибиру. Али прошлогодишњи извештај америчког Стејт департмента тврди да Русија „одржава офанзивни програм биолошког оружја“ упркос томе што је земља инсистирала да је обуставила таква истраживања.

То долази након што је амерички амбасадор у Уједињеним нацијама тврдио да би Путин могао да употреби биолошко оружје да збаци украјинску владу, упозоравајуц́и да су руском председнику све опције на столу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс