Русија

ПУТИН: Украјина може да створи нуклеарно оружје чија би мета била Русија, Запад хоће да нас распарча, али…

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да Запад „неће успети“ у, како је рекао, покушају да оствари глобалну доминацију и распарча Русију.

„Ако Запад мисли да ће се Русија повући, он не разуме Русију“, рекао је он на састанку владе који је преношен на руској телевизији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је такође рекао да је држање Русије под контролом дугорочна политика Запада и да су њихове економске санкције Русији „кратковиде“ јер већина земаља не подржава блокаду, пренео је Ројтерс.

Он је додао да западне земље желе да ударе санкцијама сваку руску породицу, милионе људи и оптужио их да се упуштају у незапамћену информативну кампању против Русије.

Путин је рекао да је Русија спремна да разговара о неутралном статусу Украјине у преговорима о окончању непријатељстава у тој земљи, али да ће Москва ипак постићи циљеве своје војне операције, која је „планирала“.

„Наша земља је учинила све да организује и води ове преговоре, схватајући да је неопходно искористити сваку прилику да спасемо људе и њихове животе“, рекао је Путин.

Он је такође рекао да је Запад искористио сукоб како би им увео санкције. „Запад се чак и не труди да сакрије чињеницу да је његов циљ да оштети целу руску економију, сваког Руса“, ​​рекао је он.

Обраћајући се људима који живе на Западу, Путин је рекао да „тамо упорно покушавају да убеде да је Руска Федерација крива за негативан ефекат санкција“.

„Али је то све због политике Запада. Нема потребе, како се каже, са болне главе прелазити у здраву, окривљујући за све нашу земљу. Желим да ме чују обични грађани западних држава. Они сада упорно покушавају да вас убеде да су све ваше потешкоће резултат неке врсте непријатељског деловања Русије коју морате да платите за борбу против митске руске претње из сопственог новчаника. Све је то лаж, али истина је да су садашњи проблеми са којима се суочавају милиони људи на Западу резултат вишегодишњег деловања владајућих елита њихових држава, њихових грешака, кратковидости и амбиција“, рекао је Путин.

Рекао је и да су руске оружане снаге осујетиле планове Украјине за масовну офанзиву на Донбас, а потом и на Крим.

„Напомињем да се Украјина, подстакнута Сједињеним Државама и низом западних земаља, намерно припремала за војни сценарио. Крвави масакр и етничко чишћење у Донбасу. Масовни напади на Донбас, а потом и на Крим, били су само питање времена. А наше оружане снаге су осујетиле ове планове. У Кијеву се нису припремали само за рат, већ и за агресију на Русију, на Донбас“ рекао је Путин и додао да покушаји организовања терористичког подземља и саботирања Русије, поготово на Криму нису престали.

Путин је рекао и да „западни покровитељи“ гурају Кијев у крвопролиће тиме што им шаљу оружје и плаћенике, а нападе украјинске војске назвао је неселективним. „Као и фашисти, који су у последњим данима Трећег рајха покушали да повуку за собом што више невиних жртава“, рекао је Путин.

„Желим први пут рећи ово, на почетку специјалне операције од власти у Кијеву смо тражили да се не укључе у сукобе, него само да повуку трупе из Донбаса. Нису хтели. Па – ово је њихова одлука“, рекао је Путин.

Председник Русије је рекао да тренутни догађаји „подвлаче линију“ испод глобалне доминације Запада и поручио да су многе земље морале да живе повучено, али да „Русија никад неће бити та која ће да живи понижено и коју ће сажаљевати“.

Он је рекао и да Украјина никада неће служити као упориште за претњу Русији.

„Поуздано ћемо обезбедити безбедност Русије, нашег народа и никада нећемо дозволити да Украјина служи као одскочна даска за агресивне акције против наше земље“, поручио је Путин.

На саветовању о мерама подршке регионима он је говорио о разлозима за покретање специјалне операције у Украјини и нагласио да је Кијев саботирао решавање кризе мирним путем.

„Операција иде по плану. Тактика Министарства одбране показала се као потпуно оправдана. Чини се све како би се избегле жртве међу цивилима “, рекао је Путин.

Руски председник је рекао да појава руских снага на прилазима Кијеву нема никакве везе са намером да се окупира Украјина, пренео је Спутник.

Путин је указао и да је, како каже, пронацистички режим у Украјини у блиској будућности могао да добије нуклеарно оружје на чијој мети би била Русија.

Извор: Курир.рс/Агенције